Gemeente Weert

9 november 2005

In het kader van reactivering IJzeren Rijn

NEDERLANDSE AMBASSADEUR IN BELGIË BEZOEKT WEERT

Drs. R.S. Bekink, de Nederlandse Ambassadeur in België, bezoekt donderdag 17 november a.s. Weert. Hij komt op bezoek op uitnodiging van het gemeentbestuur dat hem zal informeren over de stand van zaken rond het dossier IJzeren Rijn, de spoorlijn tussen Antwerpen en het Duitse Ruhrgebied.

Zoals bekend, heeft de Belgische regering het voornemen deze spoorlijn hernieuwd in gebruik te nemen voor goederenvervoer. Weert verzet zich samen met de 6 regiogemeenten aan zowel de Nederlandse als de Belgische kant van de grens fel tegen het reactiveren van de spoorlijn. Het voor goederenvervoer opnieuw in gebruik nemen, zonder voorafgaande, grondige en structurele maatregelen, betekent voor de gemeenten een niet te aanvaarden aanslag op de veiligheid en de leefbaarheid in de regio, is hun standpunt.

Het Weerter gemeentebestuur wil ambassadeur Bekink deelgenoot maken van de zorgen die de regio heeft bij een reactivering van de spoorlijn. Hij zal worden verzocht het standpunt van de betrokken gemeenten aan de Belgische regering over te brengen.

Tijdens zijn bezoek, dat om 11.00 uur begint in het stadhuis van Weert, wordt de ambassadeur uitgebreid geïnformeerd over de problematiek. Ook krijgt hij het Schetsboek IJzeren Rijn aangeboden. Daarin vragen de 7 gemeenten aandacht voor de zorgen van de regio in het geval goederenvervoer over de IJzeren Rijn daadwerkelijk wordt gerealiseerd.

Locaties bezoeken
Direct na de lunch wordt de heer Bekink vanaf 14.00 uur langs diverse locaties geleid die in verband staan met het mogelijk reactiveren van de IJzeren Rijn. Zo bekijkt hij in Neerpelt (B) de spoorwegovergang nabij het emplacement, de spoorwegovergang in de dorpskern van Hamont (B) en de spoorwegovergang in de kern van het dorp Budel Schoot (Nl). Verder wordt hem getoond hoe de goederenspoorlijn dwars door het centrum van Weert zou gaan lopen.

(Noot voor de media.