Erasmus MC


10-11-2005: Amalgaan en goud soms oorzaak van ernstige aandoening mondslijmvlies

Orale lichen planus (OLP) is een mondslijmvliesaandoening waar patiënten soms maanden tot jaren last van kunnen hebben. Dhr. R. Laeijendecker geeft een overzicht van vrijwel alle aspecten van OLP in zijn proefschrift Orale lichen planus waarop hij 17 november promoveert aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam.

OLP is een aandoening die voorkomt bij 0.5 tot 2% van de bevolking en treft meestal vrouwen op middelbare en oudere leeftijd. De uitingsvormen van OLP variëren van witte, netwerkvormige afwijkingen tot pijnlijke open plekken of rode, branderige plekken. Meestal bevindt de afwijking zich op de binnenzijde van het wangslijmvlies, de tong en het tandvlees. Oorzaken van OLP zijn vaak niet bekend en de behandeling is moeizaam.

Laeijendecker heeft zich in zijn onderzoek voornamelijk toegespitst op jarenlang bestaande tegenstrijdigheden (onderzoeken met wisselende uitkomsten) en komt onder andere tot de volgende conclusies:

Contactallergie voor kwikbestanddelen in amalgaamvullingen kan van invloed zijn op het ontstaan van OLP. Vervanging van deze vullingen leidt in gemiddeld drie maanden tot een aanzienlijke verbetering of genezing. Ditzelfde geldt voor goudallergie als gevolg van gouden kronen. Er zijn geringe, maar geen overtuigende bewijzen voor het feit dat OLP een verhoogde kans op kwaadaardigheid geeft. In Nederland is het niet noodzakelijk om patiënten met OLP routinematig te onderzoeken op een hepatitis C infectie. OLP op kinderleeftijd is erg zeldzaam en lijkt meer voor te komen bij kinderen van Aziatische afkomst. De prognose bij kinderen lijkt gunstiger dan bij volwassenen.

Bepaalde zalven (met en zonder het bijnierschorshormoon) zijn aanvankelijk effectief bij OLP, maar na het stoppen met de behandeling komt de afwijking weer veelvuldig terug.