Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

Oratie hoogleraar Finance, Banking & Insurance Dirk Schoenmaker

Grensoverschrijdende fusies in de financiële sector: de moeite waard

Grensoverschrijdende fusies in de financiële sector verlopen soms zeer moeizaam, maar zijn de moeite waard. Juist in overgereguleerde markten waar veel weerstand tegen fusies bestaat, kunnen de grootste voordelen worden behaald. Het financiële systeem wordt aantoonbaar efficiënter. En zowel bedrijven als consumenten profiteren van lagere (concurrerende) tarieven voor financiële diensten. Dat draagt bij aan de economische groei die Europa zo hard nodig heeft. Dat betoogt hoogleraar Finance, Banking & Insurance prof.dr. Dirk Schoenmaker donderdag 17 november in zijn oratie getiteld Europa: een kans of een bedreiging voor de financiële sector?

De financiële sector en vooral banken kunnen grote voordelen behalen als zij hun activiteiten spreiden over de diverse Europese landen, bijvoorbeeld door grensoverschrijdende fusies. Ook na de komst van de euro in 1999 zijn diversificatie-effecten aanzienlijk, blijkt uit recent onderzoek van Schoenmaker. Zo verschilt het kredietrisico sterk per land, een manier voor banken om hun risico's te spreiden.

Overregulering is een belangrijke bedreiging voor het Europese bankwezen, het leidt veelal tot inefficiënte banken. Schoenmaker stelt dat de mate van marktregulering een cultureel bepaald verschijnsel is. De marktgerichte benadering in Noordelijk Europa leidt zonder uitzonderingen tot een beter functionerende financiële sector. De grote invloed van de overheid in Zuid-Europa daarentegen, veroorzaakt aantoonbare inefficiëntie in de financiële sector. Protectionisme viert hier hoogtij, zoals bleek tijdens de recente overname van Antonveneta door ABN AMRO. De gebruikers van financiële diensten in Zuid-Europa worden daardoor met hoge prijzen opgescheept en banken vanuit het Noorden kunnen niet op pan-Europese schaal hun activiteiten en risico's spreiden. Dit terwijl Noordelijke banken de efficiëntie zouden vergroten en de kosten zouden drukken.

De financiële sector wordt vaak als motor van de economie beschouwd. Schoenmaker betoogt dat het "Oosten" een lichtend voorbeeld vormt voor het "Zuiden." In Oost-Europa zijn buitenlandse banken meer welkom dan in het Zuiden. Buitenlandse toetreding verhoogt hier de concurrentie in de bancaire sector én leidt tot overdracht van kennis en technologie van West- naar Oost-Europese banken. Oost-Europa laat zien hoe een efficiënte financiële sector kan bijdragen aan de economische groei.

Dirk Schoenmaker (1967) studeerde Bedrijfseconomie en Rechten aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en promoveerde aan de London School of Economics. Hij werkte onder meer voor de Bank of England en de London School of Economics. Momenteel is Schoenmaker naast zijn hoogleraarschap bij de Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde plaatsvervangend Directeur Financiële Markten op het Ministerie van Financiën.