Ingezonden persbericht


Den Haag, 14 november 2005

CNN Presents: UNDERCOVER IN THE SECRET STATE

Special over Noord-Korea, met huiveringwekkende verborgen camerabeelden van o.a. openbare executies

Korrelig beeldmateriaal, nooit eerder vertoond op de Westerse televisie, toont een menigte die gedirigeerd wordt naar een dor veld, ergens in Noord-Korea. Een publieke functionaris vertelt de kijkers dat degenen die hun land ontrouw zijn eenzelfde lot beschoren zal zijn. Minuten later wordt een man vastgebonden aan een paal en doodgeschoten door een vuurpeloton, waarna zijn lichaam tegen de grond slaat. Zijn vermeende misdaad: hij probeerde contact te leggen met de buitenwereld.

Deze zeldzame video van een openbare executie -waarschijnlijk de eerste die ooit uit Noord-Korea is gesmokkeld- is een voorbeeld van hoe dissidenten technologie gebruiken als nieuw wapen in hun strijd tegen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il. In Noord-Korea is protesteren moeilijk en gevaarlijk. Maar steeds meer gebruiken dissidenten verborgen digitale camera's en mobiele telefoons om beelden van situaties in het binnenland te registreren. Deze beelden tonen aan de wereld tot in ieder huiveringwekkend detail hoe de condities daar in werkelijkheid zijn.

In CNN Presents, "Undercover in the Secret State," volgt de bekroonde Koreaanse journaliste Jung-Eun Kim de dissidenten en hun risicovolle werk; het maken van geheime films en het land uit smokkelen van dit materiaal. Tijdens heimelijke ontmoetingen langs de Chinese grens en in safe houses in Bangkok, Thailand, ervaart zij uit de eerste hand hoe deze beelden gemaakt worden en met welke risico's.

"Undercover in the Secret State" laat de meest dramatische beelden zien die ooit uit Noord-Korea zijn gekomen inclusief de oppervlakkige rechtszaken en de openbare executies in twee verschillende grensstadjes. Ook andere zaken worden vastgelegd door de camera's: uitgemergelde, vervuilde, dakloze kinderen die stelend en bedelend hun weg zoeken op markten. Politieke gevangen die op het grauwe en troosteloze platteland van Noord-Korea werken in concentratiekampen waarvan de regering zegt dat ze niet bestaan. En, onder de brug van een fabrieksstadje, verwijdert een dissident het gezicht van de poster van de "The Dear Leader," filmt zijn anti-regering protest en rent dan voor zijn leven. Zijn protestacties hebben alles van hem weggenomen: zijn huis, zijn land, zijn leven met zijn vrouw en kind.

Kim Jong Il's Noord-Korea is een van 's werelds laatste Stalinistische bolwerken, een extreem gesloten staat die probeert zijn volk te controleren door isolatie en propaganda. Er is geen vrijheid van reizen, meningsuiting, geen mogelijkheid voor kritiek op of protest tegen het regime. Het gezicht naar de buitenwereld is sterk gecontroleerd, vaak geënsceneerd en nauwelijks objectief te beoordelen.

De regering van Noord-Korea zegt dat hun land een paradijs is. Vluchtelingen spreken van grote schaarste, gevangenissen, martelingen, gebrek aan voedsel, gebrek aan veiligheid en de meest elementaire vrijheden.

In "Undercover in the Secret State", laat CNN Presents zien hoe technologie en degenen die hiervan gebruik maken voor hun zeer risicovolle verzet, de ijzeren controle van het regime tarten en zo zorgen voor de eerste scheurtjes in de muur van geheimzinnigheid die Noord-Korea omgeeft.

CNN Presents: Undercover in the Secret State wordt uitgezonden op:

Donderdag 17 november om 00.00 uur

Vrijdag 18 november om 11.00 uur

Zaterdag 19 november om 13.00 uur en 23.00 uur

Zondag 20 november om 14.00 uur en 18.00 uur


---

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht