Gemeente Nijmegen

Preventieteam Nijmegen geüniformeerd de straat op

De leden van het jongerentoezichtteam krijgen donderdag 17 november uniformen. Deze worden om 9.15 uur uitgereikt door burgemeester Guusje ter Horst. Later die dag gaan vier leden van dit Preventieteam Nijmegen voor het eerst geüniformeerd op surveillance.

De zeventien jongeren startten op 5 september met hun opleiding. Het gaat om jongeren uit het criminele circuit en om jongeren die daar dreigden in verzeild te raken. Het project is opgezet om de jongeren uit dit criminele circuit te halen en ervoor te zorgen dat ze daar ook uit blijven.

De jongeren krijgen daarvoor een opleiding op het ROC tot toezichthouder. Ze worden vanaf nu ook daadwerkelijk ingezet om toezicht te houden. Tijdens deze stage worden ze begeleid door de politie, het Bureau Toezicht van de gemeente en Novio. De jongeren worden tevens ingezet bij vrijwilligersprojecten in risicogebieden. Daarvoor worden ze begeleid door medewerkers van het bureau voor verslavingszorg De Grift en door Tandem.

Van de oorspronkelijke groep van zeventien jongeren is er één gestopt met de opleiding. Hij bleek niet geschikt. De andere jongeren hebben inmiddels twee maanden theorielessen gehad. De opleiding is gestart met een driedaagse survivaltraining in de Ardennen. Ook hebben ze hun eerste praktijktraining achter de rug. Deze vond plaats op het ROC waar ze medeleerlingen moesten aanspreken op hun gedrag.

Van de groep blijken nog niet alle jongeren gereed om te surveilleren. Zeven van hen mogen buiten surveilleren en acht jongeren moeten binnenshuis nog meer ervaring opdoen. Eén jongere is deze week geschorst, vanwege een verkeersovertreding en ontoelaatbaar gedrag.

De zeven jongeren die vanaf nu gaan surveilleren, doen dat in Dukenburg, Neerbosch-Oost en Hatert en op de buslijnen naar deze winkelcentra. Vier van hen starten hier donderdag mee. Vanaf zaterdag 19 november starten ook de andere drie jongeren.

Tijdens deze eerste surveillance is het belangrijk dat de jongeren zich goed op hun taak kunnen concentreren. Tegelijkertijd zijn zij zich er van bewust dat er mogelijk belangstelling vanuit de media is voor hun optreden.

Op donderdag 17 november kunnen media aansluitend op de uitreiking van de uniformen de jongeren interviewen. Tijdens hun eerste surveillance wordt de media verzocht zich terughoudend op te stellen. Er is dan kort gelegenheid voor een paar fotos en cameraopnamen, maar de jongeren zijn dan niet meer beschikbaar voor het beantwoorden van vragen.

Media die belangstelling heeft, wordt verzocht zich vooraf aan te melden bij de afdeling persvoorlichting van de gemeente Nijmegen.

Programma donderdag 17 november:

9.15 uur: uitreiking uniformen door burgemeester Ter Horst en aansluitend gelegenheid voor interviews.

10.00 uur: einde.

11.00 uur: start surveillance in winkelcentrum Dukenburg.