Verbond van Verzekeraars

Minder branden in woningen

Het aantal woningbranden waar de brandweer bij aanwezig is, is de afgelopen jaren met ruim zeventien procent flink gedaald. Dat blijkt uit de brandweerstatistiek 2004 die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onlangs publiceerde. Voor verzekeraars goed nieuws, maar geen verrassing: het aantal woningbrandschaden dat bij verzekeraars wordt geclaimd, is de laatste jaren ook fors gedaald. Hoe dat komt, is moeilijk te zeggen, maar bij inboedelverzekeringen merken we dat het afnemende rookgedrag en de toepassing van hardere vloermaterialen het aantal schaden drukt, aldus projectleider Fred Treur van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS).

De brandweer is lang niet bij alle branden aanwezig, omdat de meeste brandschaden klein zijn en al door de consument worden gedoofd voordat deze de telefoon kan pakken om de brandweer te bellen. Uit de statistiek van het CBS blijkt dat de hulp van de brandweer bij zon tien procent van de branden nodig is.

Minder brandweer
Uit dezelfde statistiek kan ook worden opgemaakt dat het aantal branden in woningen waarbij de brandweer uitrukt, de afgelopen jaren flink is gedaald. In 2000 was de brandweer nog bij 5.200 branden aanwezig; in 2004 was dit nog bij 4.300 branden het geval, een daling van ruim zeventien procent.
Deze daling is ook zichtbaar bij het aantal claims dat verzekeraars binnenkrijgen. Uit de risicostatistiek inboedel en opstal van het CVS blijkt dat het aantal brandclaims op de opstalverzekering is gedaald van 33.000 in 2000 naar 25.000 in 2004, een daling van ongeveer 25 procent. Dat het aantal claims harder daalt dan het aantal keren dat de brandweer uitrukt en beide lijnen dus niet helemaal parallel lopen (zie ook grafiek), kan er volgens Treur op duiden dat met name het aantal kleine brandschaden daalt. De hulp van de brandweer is over het algemeen bij de wat grotere branden nodig, die mensen zelf niet meer kunnen blussen. Bij de claims die verzekeraars binnenkrijgen (zie de bovenste lijn in de grafiek), zitten echter ook de kleine branden. Dat die lijn harder daalt, kan duiden op een daling van de kleine branden. Ik heb daar niet direct een verklaring voor, maar bij inboedelverzekeringen zien we wel een trend dat het afnemende rookgedrag en de toepassing van hardere vloersoorten (zoals plavuizen en parket) het aantal schaden drukt. Toenemende aandacht voor preventie kan ook een verklaring zijn, hoewel uit een CVS-consumentenonderzoek uit 2003 nog bleek dat slechts twintig procent van de huishoudens een brandblusser en vijf procent een branddeken in huis heeft.
Uit de risicostatistieken inboedel en opstal van het CVS blijkt verder dat verzekeraars jaarlijks van één op de tweehonderd woonhuizen een brandschadeclaim op de opstalverzekering krijgen. Bij de inboedelverzekering is dat bij één op de vijftig inboedels het geval.

Brand door defect
Uit de brandweerstatistiek van het CBS is tot slot af te lezen dat één op de drie branden in woonhuizen het gevolg is van een defect of verkeerd gebruik van een apparaat. Bij eengezinswoningen in rij is dit bij vier van de tien branden het geval. In hoogbouwflats is daarnaast ook brandstichting een veel voorkomende oorzaak; meer dan één op de vijf branden in hoogbouwflats wordt door brandstichting veroorzaakt.

Aantal brandclaims (opstal) en branden waarbij brandweer aanwezig is

Verzekerd!, november 2005