Ingezonden persbericht

Eurotech Group bouwt innovatieve aluminiumzandgieterij in Nederland

VENLO, 20051117 -- De Eurotech Group bouwt een compleet nieuwe innovatieve aluminiumzandgieterij in Venlo-Blerick. De Seiatsu vormautomaat (de machine waarmee de zandvormen automatisch worden vervaardigd) in combinatie met het lagedruk gieten van het aluminium is uniek in de wereld. Voordelen van de nieuwe installatie zijn onder andere betere mechanische eigenschappen van het gietproduct en een grotere vormvrijheid. De Eurotech Group kan via het zandgietprocédé gietstukken tot 950 x 865 x 560 mm vervaardigen. De nieuwe Nederlandse aluminiumzandgieterij vergt een investering van 3,8 miljoen euro en is in het voorjaar van 2006 operationeel.


De nieuwe gieterij bestaat naast een MPS lagedruk gietsysteem uit nieuwe Morgan smeltovens, een complete Gustav Eirich zandbereiding en een Seiatsu vormautomaat. De totale installatie meet 80 x 25 meter. De vormautomaat is een Seiatsu EFA-SD5 van de Duitse fabrikant Heinrich Wagner Sinto. Dit type machine heeft zich al veelvuldig bewezen bij vele gieterijen in de wereld. De Eurotech Group combineert de vormmachine met de lagedruk giettechniek MPS (multi pouring system). Dit is uniek in de wereld. Door de vormkast onder lage druk met het aluminium te vullen ontstaan gietstukken met mechanische eigenschappen die met 'normaal' zandgietwerk niet te realiseren zijn.

De machinecapaciteit van de Seiatsu vormautomaat bedraagt 60 vormkasten per uur. Bij de productie van kleinere gietstukken kunnen meerdere gietstukken in één vormkast vervaardigd worden. Belangrijke voordelen van de nieuwe installatie zijn de verbeterde verdichting en reproduceerbaarheid van de zandvormen en de mogelijkheid om technisch veel complexere zandvormen te maken. Typische seriegroottes zijn 50 tot 1.000 stuks per maand.
De smeltcapaciteit van de Eurotech Group neemt fors toe tot 7.500 ton per jaar.
Met de nieuwe gieterij wil de Eurotech Group haar activiteiten in haar specialisme als dienstverlener op het gebied van aluminium versterken.

De toegevoegde waarde van de nieuwe gieterij, gekoppeld aan een forse capaciteitsuitbreiding, leidt naar verwachting tot een toename van de orderportefeuille. De overige afdelingen van de Eurotech Group, op het gebied van onder meer mechanische bewerkingen en montage, zullen hier ook van profiteren. Naar verwachting leidt dit op termijn tot een forse groei van het personeelsbestand.

De Eurotech Group is een internationale industriële dienstverlener en systeemleverancier voor de medische, halfgeleider, grafische, textiel, imaging en motoren industrie. De onderneming beschikt onder meer over een eigen engineering- en ontwikkelingsafdeling. De Eurotech Group heeft circa 260 medewerkers in dienst, waarvan 100 bij dochteronderneming Pezag A.S. in Tsjechië. De omzet bedraagt circa 28 miljoen euro.
Voor nadere informatie: www.eurotechgroup.nl.


----------------------------------------------------------

Specificaties nieuwe gieterij Eurotech Group (zandgieten)

Gietstukken:

* Maximale afmeting gietstuk: 950 x 865 x 560 mm.
* Materiaal: elke gewenste technische aluminiumlegering.
* Betere mechanische eigenschappen dan gietstukken vervaardigd door middel van conventioneel zandgieten.
* Productiecapaciteit 60 vormkasten per uur. In een vormkast kunnen, afhankelijk van de afmetingen van het gietstuk, een of meerdere gietstukken vervaardigd worden. Een vormkast meet 1010 x 925 x 650 mm.

De gietmethode: MPS (multi pouring system)

MPS is een ontwikkeling van machinefabriek Heinrich Wagner Sinto, de fabrikant van de Seiatsu EFA-SD5 vormautomaat. MPS is een lagedruk gietmethode, die qua principe overeenkomt met de lagedruk giettechniek die wordt toegepast bij coquillegieten.
De vormkast wordt uit de vormlijn getransporteerd en vervolgens in een verticale stand gekanteld. De vormkast wordt aansluitend vanuit de onderzijde door middel van de lagedruk giettechniek gevuld. Het voordeel van deze gietwijze is een aanzienlijk beter gietverloop in vergelijking met conventioneel zwaartekrachtgieten. Dit resulteert in betere mechanische eigenschappen van het gietstuk. De reproduceerbaarheid is eveneens hoog. MPS combineert de goede mechanische eigenschappen die te realiseren zijn door middel van lagedrukgieten met de hoge vormvrijheid van zandgieten.

Vormautomaat

De vormautomaat Seiatsu EFA-SD5 van machinefabriek Heinrich Wagner Sinto heeft een capaciteit van 60 vormkasten per uur. In Europa zijn enkele tientallen vormautomaten van deze fabrikant operationeel. De Eurotech Group is de eerste ter wereld die de EFA-SD5 combineert met MPS.
De voordelen van de vormautomaat zijn :
* De mogelijkheid om technisch zeer complexe zandvormen te vervaardigen dankzij de Seiatsu verdichtingstechniek van het vormzand.
* Kwalitatief betere zandvormen met een hogere reproduceerbaarheid door het automatisch verlopende vormproces.
* Hoge output: 60 vormkasten per uur.

Zandbereiding

De Eurotech Group neemt tevens een nieuwe machine voor de bereiding van het vormzand in gebruik. De fabrikant is machinefabriek Gustav Eirich. De machine heeft een capaciteit van 60 ton vormzand per uur. De Eurotech Group past een synthetisch vormzand (bentoniet) toe.

Ovens

De smeltcapaciteit van de Eurotech Group bedraagt op jaarbasis, uitgaande van een tweeploegendienst, circa 7.500 ton.




Eurotech Group