Gemeente Sneek


Start project "Verkeersslang"
Deze week staan de basisscholen in de gemeente Sneek in het teken van het thema Verkeer. Maandag is hiervoor het startsein gegeven en daarmee is ook het project De Verkeersslang gestart. Dit spel moedigt de schoolkinderen en hun verzorgers aan om veilig en milieuvriendelijk naar school te komen.

Op de basisscholen De Oudvaart in de Stadsfenne en De Wyken in Tinga is het project verkeersslang geopend door wethouder verkeer Tom Metz.

Op de Oudvaart werden met behulp van twee Zwarte Pieten de door de kinderen gemaakte verkeersborden in de schoolomgeving opgehangen. De verkeersborden hebben als thema lopen en fietsen naar school.

Ook op de Wyken werd de hulp van Piet ingeroepen. Deze Piet begeleidde wethouder Metz met een riksja door een haag van kinderen over het schoolplein om vervolgens samen met de wethouder de Verkeersslang-vlag te hijsen.

Wethouder Metz ging in op het belang van het beoogde effect van de verkeersslang, namelijk het vergroten van de verkeersveiligheid en het verlagen van de milieubelasting door niet met de auto maar te voet of met de fiets naar school te gaan. Het zijn de kinderen die in het kader van het spel " De Verkeersslang" hun ouders stimuleren om de auto te laten staan.

Ook kondigde Tom Metz aan graag met de ouders in gesprek te gaan over de specifieke verkeerssituaties bij de diverse scholen, om zo in een open dialoog met ouders en leerkrachten tot mogelijke verbeteringen te komen. Met de eerste scholen zijn daarover reeds afspraken gemaakt.

Wethouder Bargboer opende de themaweek op CBS De Standerd. Op het schoolplein van De Standerd was een parcours uitgezet met linten en aan het einde een kamerscherm waarop de verkeerslang was geschilderd. Het scherm was gemaakt van behangpapier en het was de bedoeling dat de wethouder er doorheen fietste.

Na een openingstoespraak van locatiedirecteur Korenstra en een kort woordje van Wethouder Bargboer mocht de wethouder plaatsnemen op zijn fiets om "De Verkeerslang" open te fietsen. Dat gebeurde samen met de kinderen van de groepen 7 en 8 die bij de voormeting al 100% met de fiets komen. Dat heeft te maken met hun leeftijd maar ook omdat ze op een dislocatie (Kaatsland) zitten. Bij de voormeting had de school een overall percentage van 79%. De doelstelling voor deze week is gesteld op 90%.

De wethouder had een fietshelm op en fietste met hoge snelheid door "De Verkeersslang" gevolgd door een 60-tal kinderen van groep 7 en 8. Daarmee was de opening van " De Verkeersslang" op De Standerd een feit.
Zowel de kinderen als de ouders en de leerkrachten reageren erg positief op het project verkeersslang.

© copyright 2005 Gemeente Sneek - Laatste wijziging: 16-11-2005