Stork Groep NV

Stork Aerospace gaat onderdelen voor de F135 Pratt & Whitney straalmotor voor JSF maken met innovatieve technologie

Stork Aerospace en vliegtuigmotorenfabrikant Pratt & Whitney hebben een overeenkomst op hoofdpunten getekend voor de productie-ontwikkeling van onderdelen voor de nieuwe P&W F135 straalmotor voor de F-35 Joint Strike Fighter. De kern is een nieuwe verspaningstechnologie voor titanium onderdelen. De opdracht kan een doorbraak betekenen voor titaniumverspaning als geavanceerde en efficiënte productietechnologie bij de bouw van vliegtuigstraalmotoren. De betrokken omzetwaarde bedraagt US$ 1,25 miljoen in de SDD-fase, met een potentiële (nog niet gecontracteerde) omzetwaarde van ca. US$ 200 miljoen tijdens de productiefase, gespreid over de levensduur van het programma.

Pratt & Whitney is een toonaangevende motorenleverancier voor de F-35 Joint Strike Fighter van Lockheed Martin. De F135 (een doorontwikkeling van de F119 straalmotor voor de F/A22 Raptor) vormt de krachtbron voor alle versies van de JSF. Het contract met Stork Aerospace heeft betrekking op geavanceerde productietechnieken met behulp van hogesnelheidsverspaning (High Performance Machining*) van titanium. Daarmee kunnen aantoonbaar kwaliteitsverbetering, lagere kosten en een snellere doorlooptijd worden bereikt voor een aantal kritische F135 subsystemen, waaronder uitlaatsystemen ('nozzles'). Tijdens een recent kwalificatietraject heeft Stork Aerospace aangetoond dat het over de hiervoor benodigde expertise beschikt. Voor Stork Aerospace is verspaning een van de drie centers of competence.

Een wezenlijk element in de vandaag getekende overeenkomst betreft de doorbraak van een nieuwe productietechnologie bij de bouw van vliegtuigstraalmotoren. Bovendien wordt een spin-off verwacht naar andere producten, toepassingen en sectoren. De uiteindelijke productie zal niet alleen door Stork worden geleverd, maar zal zich voor een groot deel voltrekken binnen de Nederlandse toeleveringsketen. De technologisch hoogstaande F135, het primaire voortstuwingskeuze voor de F-35 Joint Strike, vormt de exclusieve krachtbron voor de 'first flight' de voor volgend jaar gepland staat. Daarbij wordt ook gebruik gemaakt van de componenten die geleverd worden door Stork Aerospace, inclusief de motorbekabeling van Fokker Elmo.

Pratt & Whitney, een onderdeel van het aan de NYSE genoteerde United Technologies, is wereldmarktleider op het gebied van ontwerp, productie en onderhoud van vliegtuigmotoren, voortstuwingssystemen voor de ruimtevaart en industriële gasturbines.

Stork Aerospace ontwikkelt en produceert hoogwaardige componenten en systemen voor de lucht- en ruimtevaartindustrie en levert geïntegreerde servicediensten en producten aan eigenaren en gebruikers van vliegtuigen. In 2004 boekte de groep met 3.182 medewerkers een omzet van ¤ 495 miljoen van de totale Stork omzet van ¤1,82 miljard.


*) High Performance Machining is een productietechniek voor componenten d.m.v. het wegfrezen van massief aluminium of ander materiaal, totdat de gewenste contouren/vormen overblijven. Voordelen: gewichtsbesparing, identieke kwaliteit en omdat (deel)assemblage niet (meer) noodzakelijk is, zeer kostenbesparend. High Performance Machining is een doorontwikkeling van High Speed Machining voor hardere materiale zoals Titanium.

Informatie voor de pers:
Stork N.V.
Dick Kors
Tel.: 035 - 695 75 75 of 06 - 51 98 40 54

Stork N.V. Postbus 5004 1410 AA Naarden Tel: +31 (0)35 695 75 75 Fax: +31 (0)35 694 54 14