Gemeente Haarlem


17 november 2005

329/2005
Gemeente Haarlem, het college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Gemeenteraad op werkbezoek in de Waarderpolder


DE WAARDERPOLDER IS VOLOP IN BEWEGING


Economische groei is een belangrijk aandachtspunt voor de gemeente Haarlem. De Haarlemse Waarderpolder is het grootste bedrijventerrein van Zuid-Kennemerland en daarom van groot belang voor de economie in de stad. In dit enorme gebied werken nu 12.000 mensen, verdeeld over meer dan 600 bedrijven. Het gebied is volop in beweging. Vernieuwingen worden in een flink tempo doorgevoerd: de infrastructuur wordt aangepast aan de eisen van de toekomst en er worden in hoog tempo kavels verkocht en bebouwd. Daarnaast worden prestigieuze gebouwen met een rijke historie, zoals die op het voormalige Energiebedrijf Haarlem, opgeknapt en verhuurd.

Op dit moment wordt zo'n 40 hectare van het bedrijventerrein aangepakt; dat is bijna een kwart van het gebied. Gebouwen, die niet de moeite van het behouden waard zijn, worden gesloopt en de grond wordt vervolgens gesaneerd en bouwrijp gemaakt voor nieuwe ontwikkelingen. De gemeente pakt de Waarderpolder steeds vaker in samenwerking met bedrijven en projectontwikkelaars aan (publiek-private samenwerking). 23 Hectare is inmiddels bouwrijp gemaakt en de helft daarvan is al weer uitgegeven. De belangstelling voor de resterende kavels is groot; ondanks de recessie is het aantal grondaanvragen gestegen. De nieuwe zuidelijke ontsluiting bij IKEA speelt daarbij een belangrijke rol. Daarnaast wordt de Schoteroogbrug op dit moment aanbesteed, waardoor de bereikbaarheid van het gebied in de toekomst nog extra zal verbeteren. De brug moet in 2008 gereed zijn.


Innovatieprogramma

Naast de fysieke maatregelen zijn het parkmanagementproject en het innovatieprogramma Waarderpolder succesvol. In de Waarderpolder worden meer dan 50 innovaties per jaar doorgevoerd. Deze volgen uit het innovatieprogramma van Syntens, een initiatief van het ministerie van Economische Zaken. Dit netwerk ondersteunt en adviseert ondernemers in het midden- en kleinbedrijf bij veranderings- en vernieuwingstrajecten. In de Waarderpolder zijn kringen van specialisten, waaronder de Kenniskring Personeelsmanagement. Deze Kenniskring heeft drie doelstellingen: de uitwisseling van know-how op het gebied van human resources management, de ontwikkeling van gezamenlijke producten (zoals arbo-contracten) en het 'collegiaal doorlijnen' van personeel, wat inhoudt dat medewerkers binnen de eigen regio kunnen worden herplaatst. Syntens organiseert workshops en symposia voor ondernemers in de Waarderpolder en bezoekt per jaar circa 150 bedrijven.


Parkmanagement

Sinds 2001 is er parkmanagement binnen de Waarderpolder. Dit was in eerste instantie vooral gericht op een kwaliteitsverbetering van de openbare ruimte. Nog steeds wordt groot belang gehecht aan beheerstaken zoals onderhoud en handhaving. Maar het parkmanagement richt zich ook op de ontwikkeling van collectieve producten zoals beveiliging (150 deelnemers) en het gezamenlijk aanbesteden van energie, telecommunicatie, afvalinzameling, pakkettenvervoer en breedband.