Ouderen verzekeren zich collectief tegen ziektekosten

Anbo, voor 50-plussers

Utrecht, donderdag 17 november 2005

ANBO wil onrust wegnemen
Ouderen verzekeren zich collectief tegen ziektekosten

Ouderenbond ANBO voor 50-plussers, één van de grootste seniorenorganisaties van ons land, gaat haar 160.000 leden oproepen zich aan te melden bij het Verbond van Zorgverzekerden (VVZ). Daardoor ontstaat een groot inkoopcollectief voor senioren, dat via VVZ premiekortingen bedingt bij alle zorgverzekeraars. Kortingen die kunnen oplopen tot 10 procent voor de basisverzekering, ook als men de bestaande zorgverzekering aanhoudt. Ook voor de aanvullende polissen kunnen ouderen op korting rekenen. ANBO hoopt hiermee de ontstane onrust onder gepensioneerden over de hogere ziektekostenpremies in 2006, weg te kunnen nemen.

ANBO komt op voor de individuele en collectieve rechten en belangen van haar leden. Directeur Liane Wubbels: 'Vijftigplussers kunnen op deze wijze profiteren van de macht van het getal. De kortingen gaan gelden voor elke polis, elke zorgverzekeraar en iedere verzekerde die zich aansluit. De kortingspercentages kunnen per verzekeraar verschillen. We hebben bewust niet gekozen voor één zorgverzekeraar, want dan zouden veel leden moeten overstappen met alle rompslomp van dien. Wie toch wil overstappen, bijvoorbeeld omdat een polis beter aansluit op specifieke wensen, is natuurlijk vrij daarin.
VVZ is niet commercieel. Dat is een pluspunt. Aanmelden is kosteloos en ook familie en vrienden van onze leden kunnen ervan profiteren. Rond 12 december ontvangen al onze 160.000 leden schriftelijk informatie over de nieuwe zorgverzekering en ons collectieve kortingsaanbod'.

Het VVZ is een ideële stichting, die als collectief kortingen bedingt bij de zorgverzekeraars op de basis- en aanvullende polis van de nieuwe zorgverzekeringen. VVZ bedingt ook betaling door de zorgverzekeraar van één euro per verzekerde voor goede doelen. Voorzitter Harm Mannak juicht de stap van ANBO toe: 'Juist voor hen, die in het verleden niet of nauwelijks van de voordelen van een collectief gebruik kunnen maken is aansluiten bij VVZ een goede oplossing. Wij proberen voor grote groepen goede voorwaarden en kortingen te bedingen, die je als individu niet kunt krijgen'.

ANBO en VVZ bekijken voor 2007 of speciale ouderenpolissen mogelijk zijn. De komende maanden gaat alle aandacht uit naar de nieuwe ziektekostenverzekering die volgend jaar ingaat. Via websites (www.zorgpolis2006.nl, www.anbo.nl), een speciale krant en speciale telefoonlijn, krijgen ouderen alle ingrediënten aangereikt om met de nieuwe zorgpolis te kunnen omgaan.