Socialistische Partij

Ruim baan voor gifmengers

10-11-2005 * Volgende week stemt het Europees Parlement over REACH, het plan om de chemische industrie meer te binden aan afspraken over het testen van de producten die zij op de markt brengt. Maar inmiddels is er alvast een deal gesloten tussen de lobbyisten van de industrie en de fracties van Europese sociaaldemocraten, christendemocraten en liberalen. REACH wordt daarmee zó afgezwakt dat er van een wezenlijke verbetering geen sprake meer is.

"Deze deal is rechtstreeks overgenomen uit het wensenlijst van de chemische industrie", betoogde de socialistische woordvoerder Jonas Sjösted van de GUE/NGL-fractie waar ook de SP deel van uitmaakt. "Vooral de sociaaldemocraten dragen een zware verantwoordelijkheid voor de bedreiging van milieu en volksgezondheid als deze deal aangenomen wordt".

De industrie hoeft volgens het compromis geen enkele informatie te verstrekken over hun 17.500 chemische producten die zij jaarlijks produceren in hoeveelheden tot 10 ton per jaar. Voor producten die tot maximaal 100 ton per jaar worden geleverd hoeven ook bepaalde belangrijke testen niet te worden uitgevoerd. De maatregelen van het oorspronkelijke REACH voorstel worden op deze manier uitgehold.

Momenteel zijn er tienduizenden chemische producten op de markt waarvan helemaal niemand weet hoe schadelijk ze zijn voor het milieu en de volksgezondheid. REACH zou daar verandering in moeten brengen, maar als het Europees Parlement volgende week instemt met de deal van de drie grote fracties verandert REACH in haar tegendeel en wordt nog schadelijker dan de huidige regelgeving.
Zie ook:
* Reageer op het weblog