Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 15 november 2005

Haalbaarheidsonderzoek verplaatsing drafbaan naar Geestmerambacht gaat volgende fase in

Het onderzoek naar de haalbaarheid van verplaatsing van de drafbaan naar het Geestmerambacht gaat een volgende fase in. De gemeente Alkmaar en drafsportvereniging PSV Vooruit gaan, in overleg met het recreatieschap en de gemeente Langedijk, in deze fase allereerst kijken naar de financiële haalbaarheid.

In de afgelopen paar maanden heeft de bestuurscommissie Uitbreiding Geestmerambacht aangegeven onder voorwaarden haar medewerking te willen verlenen aan inpassing van de drafbaan in het gebied en heeft de drafsportvereniging een businessplan opgesteld.

Randvoorwaarden
De bestuurscommissie Uitbreiding Geestmerambacht, verantwoordelijk voor de uitbreiding van het recreatiegebied, heeft als voorwaarde opgenomen dat eerst een haalbaarheidsonderzoek moeten worden uitgevoerd. Dit onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met de gemeenten Heerhugowaard, Alkmaar en Langedijk, het recreatieschap en PSV Vooruit. Omdat de verplaatsing van de drafbaan een grote financiële investering is, wil de bestuurscommissie het onderzoek in twee fasen opdelen, een financieel haalbaarheidsonderzoek en vervolgens, bij een positief resultaat, een onderzoek naar de randvoorwaarden waaronder de drafbaan zich in het Geestmerambacht zou kunnen vestigen. Eind dit jaar praten de gemeenten en de bestuurscommissie over hoe ze beide fasen van het onderzoek willen gaan uitvoeren.

Gezonde bedrijfsexploitatie
Uit het businessplan van PSV blijkt dat op financieel gebied de wensen van de vereniging en de mogelijkheden die de gemeente heeft behoorlijk verschillen. Dit komt onder andere doordat de gemeente in dit proces rekening dient te houden met Europese regelgeving.

Het haalbaarheidsonderzoek moet beide partijen de mogelijkheid geven hier verder over door te praten. Uitgangspunt voor de gemeente Alkmaar is dat de nieuwe locatie de drafbaan de ruimte moet bieden om een gezonde bedrijfsexploitatie op te zetten, op commerciële basis.

Woningbouw en sport
De drafbaan moet op de huidige locatie aan steeds strengere milieuwetgeving voldoen en is daarom geïnteresseerd in verplaatsing. Het Geestmerambacht zou bovendien mogelijkheden kunnen bieden voor nieuwe ontwikkelingen die op de huidige plek niet mogelijk zijn.

De gemeente heeft belangstelling voor verplaatsing van de drafbaan omdat de huidige locatie van de drafbaan benut zou kunnen worden voor woningbouw en sportvoorzieningen. In het kader van de afspraak met het Rijk om tot 2010 nog 3000 woningen binnenstedelijk te bouwen, biedt de locatie aan de Sportlaan interessante mogelijkheden.