Provincie Friesland

Persbericht

Nummer: 331 AW
Datum: 17 november 2005

Gedeputeerde Baas en burgemeester Liemburg op tandem door tekeningen Feestelijke opening van heringerichte fietsoversteekplaatsen op N384

De heringerichte fietsoversteekplaatsen op de provinciale weg N384 zijn op donderdag 17 november feestelijk geopend door gedeputeerde T. Baas en burgemeester mw. J. Liemburg. In Wjelsryp fietsten gedeputeerde en burgemeester op een tandem door een boog van tekeningen. Vervolgens opende burgemeester Liemburg de oversteekplaatsen in Easterlittens en Wiuwert.

In Easterlittens fietste de burgemeester samen met zingende leerlingen over de kruising. Vervolgens speelde zij in Wiuwert de rol van politieman in het spel 'politie mag ik oversteken', waarbij de kinderen een zelf bedacht lied zongen. Ook werden er op de oversteekplaatsen kunstwerken onthuld. In Wjelsryp wonnen Ineke Kuiper en Jelly Riedstra de eerste prijs in een wedstrijd van 3VO met hun idee voor een tunnel bij Wjelsryp. Het kunstwerk in Easterlittens werd onthuld door kunstenaar Joop Visser, die daarna een gedicht voordroeg. In Wiuwert was de eer aan twee kinderen van basisscholen 'De Pikeloer' in Wiuwert en 'De Stjelp' in Baerd.

Aanleiding
De aanleiding voor dit unieke project waren reacties van omwonenden over de onveilige situatie voor overstekende kinderen op de N384. Ook waren de kruispunten 's nachts en bij slecht weer niet goed zichtbaar en leidde het inhalen van zwaar verkeer tot gevaarlijke en onoverzichtelijke situaties. De provincie heeft daarop samen met 3VO, dorpsbelangen, politie en gemeente oplossingen gezocht voor het verbeteren van de oversteekplaatsen.

Herinrichting
Bij de heringerichte oversteekplaatsen op de N384 geldt vanaf nu een maximum snelheid van 60 km/u. De middenstreep is verwijderd en aan de zijkanten van de weg zijn onderbroken lijnen aangebracht. Ook is tussen deze lijnen en de berm groene spatverf aangebracht, waardoor de weg smaller lijkt. Op de kruispunten zijn rood gekleurde plateaus en kleinschalige lichtmasten geplaatst. Verder heeft de provincie bomen en struiken geplant.

Verkeerseducatie
Verkeersveiligheidsorganisatie 3VO geeft de kinderen in de groepen 5 tot en met 8 van de basisscholen in Wjelsryp, Easterlittens, Baerd en Wiuwert/Britswert de komende weken een theorie- en een praktijkles over het gebruik van de oversteekplaatsen op de N384. Doel van dit verkeerseducatieproject is het leren toepassen van verkeersregels en het bijbrengen van veilig gedrag tijdens het oversteken. Het gaat vooral om het ontwikkelen van vaardigheden.

Proefproject
De herinrichting van de oversteekplaatsen is een proefproject met een looptijd van twee jaar. Gedeputeerde Baas: "Ik vind het belangrijk om te weten wat de ervaringen van omwonenden en gebruikers zijn met de genomen maatregelen. Daarom sturen we hen over een half jaar een enquête. Afhankelijk van de uitkomsten van die enquête, kunnen we beslissen om de maatregelen eventueel ook op andere locaties in te voeren."


---- --