Socialistische Partij

Grote zorgen om toename afsluitingen gas, water en licht

17-11-2005 * Vanmorgen werd bekend dat energiebedrijf Nuon en netbeheerder Continuon dit jaar een toename van 5 % van het aantal afsluitingen van gas, water en licht verwacht. Volgens deze bedrijven komt dit vooral vanwege de sterk gestegen energieprijzen. SP Tweede-Kamerlid Ewout Irrgang is zeer bezorgd en heeft minister Brinkhorst (Economische Zaken) gevraagd wat hij gaat doen.

Irrgang De SP heeft bij de minister al vele malen zorgen geuit over het toenemende aantal gezinnen dat wordt afgesloten.

Irrgang: "Steeds vaker krijgen wij berichten van gezinnen die letterlijk in de kou zitten of geen water meer hebben. Dit levert niet alleen mensonterende, maar vooral ook gevaarlijke situaties op, bijvoorbeeld omdat mensen zich met provisorische kacheltjes nog warm proberen te houden."

De minister heeft deze klachten tot nu toe weinig serieus genomen door stelselmatig te spreken over een beperkt aantal gevallen. Uit de gegevens van Continuon blijkt echter dat dit bedrijf, die eenderde van alle Nederlandse huishoudens bedient, vorig jaar bij 7800 huishoudens het gas en licht afsloot.

Irrgang: "Dat betekent dat vorig jaar waarschijnlijk meer dan 10.000 huishoudens in Nederland zijn afgesloten. En voor dit jaar wordt weer een toename van 5% van het aantal afsluitingen verwacht. Dit noem ik bepaald geen beperkt aantal gevallen."

Het Kamerlid wil van de minister onder meer weten of er vooral veel afsluitingen plaats vinden in oude wijken met slecht geïsoleerde huizen. Indien dit het geval is wil hij van de minister extra inspanningen om het energieverbruik in deze wijken op een normaal niveau te brengen. Volgens Irrgang moeten betalingsregelingen die door energiebedrijven worden aangeboden realistischer worden. "Wij ontvangen brieven van bijstandsmoeders die een betalingsregeling hebben van EUR 300 per maand. Dat is geen regeling, dat is een wurggreep."

De SP pleitte eerder al voor compensatie van de hoge energieprijzen om dit soort situaties te voorkomen.