Ingezonden persbericht


Persbericht:
17-11-05

WILDWAARSCHUWINGSSYSTEMEN AAN BOCHOLTERWEG/WEERTERWEG

Binnenkort (week 47) wordt begonnen met de aanleg van elektronische wildwaarschuwingssystemen langs de Bocholterweg (gem. Weert) en de Weerterweg (gem. Bocholt). De bedoeling van het systeem is om bij deze ecologische verbindingszone in het Wijffelterbroek, tussen het Stramproyerbroek en de Laurabossen, het aantal aanrijdingen tussen menselijk verkeer en dierlijke passanten te verminderen. De plaatsing van de waarschuwingssystemen is een onderdeel van een EU- Interreg III-project.

Om het aantal aanrijdingen met wild, nu en in de toekomst, te verminderen wordt tussen de Smeetshof aan de Weerterweg en de aan Nederlandse zijde gelegen hertenfarm aan de Bocholterweg, begonnen met de aanleg van elektronische wildwaarschuwingssystemen. Het totale traject beslaat ruim 500 meter en het lasersysteem wordt aan weerzijden van de weg geplaatst. Het systeem werkt m.b.v. zenders die laserstralen uitzenden, parallel aan weerszijden van de weg. Als deze stralen worden onderbroken, bijvoorbeeld door het passeren van een ree, dan wordt dit door het systeem opgemerkt en worden de knipperende waarschuwingsborden in werking gesteld (zie afbeelding). Verkeersgebruikers worden dan geadviseerd de adviessnelheid van 50 km/h te volgen. Tevens is de alertheid van de bestuurder verhoogd. Een eventueel dan passerend dier wordt daardoor eerder opgemerkt en door de lagere snelheid kan indien nodig op tijd geremd worden. Een proef op de Veluwe bij 't Harde heeft duidelijk gemaakt dat met dit systeem het aantal aanrijdingen met wild aanzienlijk verlaagd word. Sinds de plaatsing van dat systeem, zo'n twee jaar geleden, heeft op die weg geen aanrijding met groot wild (edelhert, ree, zwijn) meer plaatsgevonden. Het systeem wordt geplaatst door TRAFFIC 2000, een bedrijf dat gespecialiseerd is in verkeersgeleidingen. Het is de bedoeling dat volgend jaar de zelfde systemen worden toegepast in en rond het Weerterbos, waar nu het edelhertenproject is gestart.

Naast de financiering vanuit het Interreg III project, wordt het plaatsen mede mogelijk gemaakt door samenwerking met de gemeenten Bocholt, Weert, de provincie Limburg, ARK Natuurontwikkeling, Limburgs Landschap vzw, Natuurpunt en Natuurmonumenten.

Voor meer informatie kunt u terecht bij:
Frank Zanderink
ARK Natuurontwikkeling
frank.zanderink@stichtingark.nl
0495 - 537024


---- --