Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176



|Datum         |
|17 november   |
|2005          |
|Nummer        |
|235           |

Onderzoek algemeen-bestuurlijke problematiek
Lokale politiek Baarle-Nassau en Baarle-Hertog moet zelf kiezen

De vraag of er een grensoverschrijdend openbaar lichaam komt, moet beantwoord worden door de lokale politiek. Zo worden de grenzen en de mogelijkheden van de toekomstige samenwerking tussen de gemeenten Baarle-Nassau en Baarle-Hertog (B) duidelijk. Dat is de samenvattende conclusie van B. Hoetjes die in opdracht van de provincie Noord-Brabant onderzoek deed naar toekomstmogelijkheden en oplossingen voor de algemeen-bestuurlijke problematiek van de twee grensgemeenten. De onderzoeker stelt een aantal maatregelen voor ter bescherming, ondersteuning en uitbouw van de samenwerking van tussen de beide Baarles. Voordeel van de instelling van een openbaar lichaam, in plaats van het huidige Gemeenschappelijke Orgaan Baarle, is dat veranderingen in het bestuurlijk arrangement een duidelijke belichaming krijgen, wat de kans op blijvend succes verhoogt.

Woensdag 16 november overhandigde Hoetjes het onderzoeksrapport aan B. Hennekam, voorzitter van de begeleidende stuurgroep en algemeen secretaris van de Benelux Economische Unie. Deze overhandigde het rapport weer aan gedeputeerde P. van Vugt van de provincie Noord-Brabant, de opdrachtgever van het onderzoek.
In een reactie riep de gedeputeerde de lokale bestuurders op de aanbevelingen in het rapport op te pakken. "U hebt hierin een grote opgave en grote verantwoordelijkheid voor de bevolking van de Baarlese gemeenschap. U bent aan zet", aldus Van Vugt. Hij zegde toe zich met betrokken gemeenten en het provinciebestuur van Antwerpen te willen inspannen om bij de landelijke regering aan te dringen op wetswijzingen die het mogelijk maken dat op bepaalde terreinen er één rechtssysteem wordt gehanteerd. De terreinen van veiligheid, gezondheid zijn voorbeelden waarbij je moet voorkomen dat de plaatselijke bevolking de dupe is van verschillende nationale en lokale regelgeving.

Het rapport Baarle Bijzonder is het resultaat van uitgebreid onderzoek dat in november 2004 is opgestart. Initiatiefnemer hiervoor was de provincie Noord Brabant. Al in 2002 namen Provinciale Staten een motie aan waarin zij erkenden dat de verwevenheid tussen de Nederlandse gemeente Baarle-Nassau en de Belgische gemeente Baarle-Hertog de gemeente dagelijks voor problemen stelt die niet eenduidig zijn op te lossen. In de praktijk komt dit neer op een structureel financieel probleem, in de vorm van extra arbeidsuren, en op juridische problemen. Samen met de Europese Commissie en provincie Antwerpen hebben zij dit rapport financieel ondersteund.

Voor de oplossing van de financiële problemen heeft de Nederlandse minister van BZK, de heer Remkes, aan de gemeente Baarle-Nassau een extra structurele bijdrage (ruim 280.000 euro per jaar) uit het gemeentefonds beschikbaar gesteld, om mede een oplossing te vinden voor de genoemde problematiek.
Van deze uitkering heeft de gemeente onder meer een euroambtenaar aangesteld die zich volledig met de grensoverschrijdende problematiek zal bezighouden. Dit is ook één van de aanbevelingen uit rapport.