Gemeente Delft

Aftrap integratiecampagne 'Samen.in Delft'

Wethouder Dick Rensen (integratie) gaf afgelopen dinsdag een symbolisch startschot voor de integratiecampagne 'Samen. in Delft'. De wethouder onthulde hiervoor drie banieren. Dit gebeurde tijdens een debatavond van de Club van 100 in Speakers.

Respectvol in gesprek gaan en elkaar beter leren kennen. Dat zijn de basisingrediënten om prettig samen te leven, zo vindt de wethouder. Integratie komt tenslotte van twee kanten. Dit is tevens de boodschap van de campagne, die de komende maanden prominent in de stad te zien zal zijn. De gemeente doet hiermee een oproep aan mensen om mee te denken over integratie, erover te praten en zelfs mee te doen aan een van de vele activiteiten in de stad.

'Samen Debatteren, dat doen we!' was te lezen op een van de onthulde banieren. En debatteren is wat er gebeurde tijdens het Lagerhuisdebat van de Club van 100. Het thema van deze avond was 'Goede buren, botsende leefstijlen'. Zo'n dertig bezoekers gingen met elkaar in discussie aan de hand van diverse stellingen. De jury, bestaande uit Naïda Kepel (docent cultuur en maatschappij), Dick Rensen (wethouder integratie) en Paul van Dort (bureau Discriminatie), koos de Irakese Kharia Abduljabbar als winnaar van het debat. Sinds twee jaar is ze lid van de Club van 100. Abduljabbar: "Ik voel me erg verbonden met Delft door mijn werk als vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk. Vandaar dat ik lid ben geworden." Ze ziet zichzelf en de andere leden van de Club van 100 met name als bruggenbouwers in de samenleving. "Ik heb altijd dorst naar discussie. Er moet meer openheid tussen allochtonen en autochtonen komen. Mensen die twijfelen of minder begrip hebben voor anderen moeten meer open gaan staan voor elkaar," zegt ze vol overtuiging. De jury koos voor Kharia Abduljabbar vanwege haar krachtige en heldere formulering. "Bij de stelling over het creëren van gescheiden witte en zwarte wijken maakte ze een verrassende vergelijking tussen een boeket bloemen en een woonwijk", zegt jurylid Kepel. "Een boeket bestaat niet alleen uit zwarte en witte bloemen. Net als een veelkleurige bos bloemen fleurt ook de wijk op door de veelheid aan 'bevolkingskleuren'".

De Club van 100 is een initiatief van de gemeente Delft. Iedereen met interesse voor integratie kan meepraten, meedoen of meedenken. Deelname is gratis. Voor aanmelding of meer informatie mail naar mvalstar@delft.nl.


---- --