Ingezonden persbericht


Persbericht

-- 17 november 2005 --

"Regio Zeeland bereidt zich versneld voor op vogelgriep en grieppandemie"

Middelburg. De regio Zeeland gaat zich versneld voorbereiden op de gevolgen van vogelgriep en een grieppandemie. Het bestuur van de GHOR heeft de heer Ricks Meppelder gevraagd om deze klus uit te voeren. Het proces zal naar verwachting zeven maanden vragen. Het resultaat leidt tot vaststelling van draaiboeken en protocollen binnen de reguliere bestuurlijke en operationele regelingen in Zeeland. Meppelder voert de opdracht uit met medewerkers van de GHOR-organisatie en rapporteert daarover direct aan het GHOR- bestuur.

In 2005 heeft de Inspectie Gezondheidszorg een landelijk onderzoek uitgevoerd naar de voorbereiding van GHOR-regio's op de bestrijding van een crisis door vogelgriep of een grieppandemie. Zeeland eindigde in dit onderzoek op de vijfde plaats van onder op een waarderingsniveau dat vergelijkbaar is met drie Brabantse regio's, Haaglanden en Noord en Midden Limburg. De inspectie heeft dit als onvoldoende gekwalificeerd en tevens haar zorg geuit over de mogelijkheden tot verbetering in de nabije toekomst. Het Zeeuwse GHOR-bestuur ziet de ernst in van de tekortkomingen op dit punt in de regio en heeft middelen beschikbaar gesteld om op korte termijn de situatie aanmerkelijk te verbeteren en daarmee de zorg van de Inspectie weg te nemen.

Het bestuur heeft Ricks Meppelder gevraagd dit project te trekken. Meppelder is gestart als Medisch Manager Ambulancezorg en is inmiddels twee jaar in de Zeeuwse regio werkzaam. In de afgelopen periode is hij mede belast met de strategische projecten "Versterking Spoed-eisende Medische Hulpverlening Zeeland" en de "Ontwikkeling witte kolom veiligheidsregio Zeeland". Zijn activiteiten geven hem goede ingangen bij zowel de medische zorgpartners als de partners bij de hulpdiensten en het openbaar bestuur in Zeeland.

De inspanningen in het verbetertraject zullen primair gericht zijn op twee zaken:


1. Leggen van relaties en maken van afspraken tussen zorgpartners, hulpdiensten en het openbaar bestuur;
2. Maken van draaiboeken en protocollen waar die nu nog ontbreken en operationaliseren van draaiboeken waar die nu nog te algemeen zijn.

Het GHOR-bestuur verwacht met de ingeslagen weg te kunnen voldoen aan de eisen die de inspectie stelt. Dat betekent dat de burgers in Zeeland ook bij een grieppandemie kunnen rekenen op de best mogelijke medische zorg. Medische zorg die op de snelst mogelijke termijn geleverd zal worden omdat 1e en 2e lijns zorgpartners en overheidspartners daar dan sluitende afspraken over hebben gemaakt. Vertegenwoordigers van 1e en 2e lijns zorgpartners (onder andere huisartsen en ziekenhuizen) hebben inmiddels hun commitment voor het versterkingstraject uitgesproken.


---

Voor nadere informatie kan gesproken worden met de heer Ricks Meppelder, projectleider Griep-pandemie. Hij is bereikbaar via het secretariaat van de GHOR aan de Segeersingel in Middelburg.

Telefoon: 0118 - 421 190 Fax: 0118 - 421 191 Mail: ghor@zeeland.nl

Ook contacten met het GHOR-bestuur lopen via het GHOR-secretariaat.


---- --