Ingezonden persbericht


Lancering project 'Arnhem Heart Safe City'
Onthulling van de eerste shockbox door de gemeente Arnhem

In het bijzijn van wethouder Chris de Ronde en een groot aantal genodigden vond gisteren de officiële onthulling van de eerste shockbox plaats in het kader van het project 'Arnhem Heart Safe City'. Daarmee werd het project officieel gelanceerd. Wethouder De Ronde onthulde de eerste shockbox bij Essent, een van de partners in het project, in de gloednieuwe Parktoren. Tijdens de bijeenkomst lichtten verschillende sprekers het initiatief toe. "Ik wist nog niet zoveel over het project, maar nu ik vanmiddag de verhalen van de betrokkenen heb gehoord, ben ik zeer enthousiast geworden over 'Arnhem Heart Safe City'. Een fantastisch initiatief!", aldus de wethouder.

In Nederland sterven jaarlijks ongeveer 15.000 mensen door een acute hartstilstand. Dat is één op de duizend mensen. Voor een stad als Arnhem betekent dit dat er jaarlijks ongeveer 140 slachtoffers vallen. Een aantal initiatiefnemers wil van Arnhem een Heart Safe City maken. Dit houdt in dat op een aantal plaatsen in de stad apparaten komen te staan die mensenlevens redden. Henk Vermaat van de Nederlandse Hartstichting lichtte als eerste spreker de problematiek van de hartstilstand toe. "Een hartstilstand hoeft niet alleen iemand met een slecht hart te overkomen, het kan iedereen gebeuren", aldus Henk Vermaat.

Een dodelijke afloop van een hartstilstand kan in veel gevallen worden voorkomen door tijdige defibrillatie van het hart. Een zogeheten defibrillator, het apparaat dat mensenlevens kan redden, is in de huidige situatie meestal niet binnen de cruciale limiet van zes minuten ter plaatse. De aanwezigheid van een defibrillator, de 'shockbox', op drukbezochte locaties in Arnhem maakt het mogelijk dat omstanders snel en adequaat reageren op de hartstilstand van een slachtoffer. Dat maakt de stad aanzienlijk veiliger. Willeke Borman van Medtronic demonstreerde de shockbox voor het publiek. "Met de AED breng je de overlevingskans van een slachtoffer naar 60%", legt ze uit.

Het project 'Arnhem Heart Safe City' is een initiatief van het bedrijf Medtronic, een wereldwijde marktleider op het gebied van de medische technologie. In samenwerking met Actorion Communicatie Adviseurs zijn in de afgelopen periode een aantal ondernemingen benaderd voor deelname aan het project. Verschillende ondernemingen in Arnhem hebben interesse getoond in de shockbox en de volgende ondernemers hebben zich als partner reeds aangesloten bij het project:
- Burger's Zoo

- ARCADIS

- KEMA

- Hotel Haarhuis

- Essent

- Vitatron

- Openluchtmuseum

Het project wordt verder ondersteund door:

- GGD

- Hulpverlening Gelderland Midden

- Nederlandse Hartstichting

- Gemeente Arnhem

- Stichting Bevordering Reanimatie Arnhem

Irwin Broen, perswoordvoerder Communicatie van Essent, vertelde tenslotte nog over het veiligheidsbeleid van Essent in relatie tot het project. "Wij willen onze medewerkers een veilige werkomgeving bieden en daarom zullen wij in kantoren waar meer dan 200 medewerkers zitten en op alle productielocaties 40 van deze shockboxen ophangen. Dit project is belangrijk voor onze medewerkers en voor de stad Arnhem."