Gemeente Haarlem


17 november 2005

331/2005
Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Haarlemse woningen duurzaam gebouwd

Het Haarlemse college van B&W heeft de nota 'Duurzame nieuwbouw van woningen' vastgesteld. Hiermee is een nieuwe stap gezet in het stimuleringsbeleid rond duurzaam bouwen in Haarlem. In de nota staan gezondheid, water- en energiebesparing en het gebruik van duurzame bouwmaterialen centraal. De woningbouwcorporaties onderschrijven de inhoud van de nota en hebben toegezegd deze in projecten toe te passen.

Doel van de nota 'Duurzame nieuwbouw van woningen' is om bouwaanvragers rekening te laten houden met duurzame woningbouweisen, door te streven naar een vastgestelde basiskwaliteit. Deze basiskwaliteit kan op twee manieren worden bereikt:
1. Door het toepassen van de Haarlemse Basislijst Duurzame Nieuwbouwwoningen. Dit is een checklist van bewezen en kostenneutrale maatregelen, die ook in de bouwpraktijk van diverse gemeenten (zoals Amsterdam) wordt gebruikt. Ter illustratie: op deze lijst komen maatregelen voor als plaats een brievenbus met verbeterde tochtwering, pas energiezuinige verlichting toe en gebruik geprefabriceerde producten.
2. De gemeente Tilburg heeft de Gemeentelijke Prestatie Richtlijn Duurzaam Bouwen (GPR) ontwikkeld. Met behulp van dit rekeninstrument kunnen projecteigenaren zelf een alternatief maatregelenpakket samenstellen. Tegenover iedere duurzame bouwmaatregel staat een bepaalde hoeveelheid punten. Het is de bedoeling dat de projecteigenaar streeft naar een uiteindelijke score van 6 (vergelijkbaar met het rapportcijfer 6).

De basiskwaliteit duurzame nieuwbouw wordt vastgelegd in projectovereenkomsten waarbij de gemeente betrokken is, zoals het convenant met woningbouwcorporaties en grondovereenkomsten met projectontwikkelaars. De gemeente wil particuliere woningeigenaren door middel van voorlichting stimuleren om de basiskwaliteit te behalen.

sector Stadsbeheer
Julia de Jong, communicatieadviseur
023-5114903
juliadejong@haarlem.nl
---- --