Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 342

datum: 17 november 2005

Aanpak achterstallig onderhoud sierheesters

In de komende winterperiode pakt de Gemeente Amersfoort de snoeiachterstand aan in sierheestervakken in de wijken Hoogland, Schothorst, Schuilenburg. De wijken Kattenbroek, Koppel, Randenbroek en Zielhorst zijn in 2006 aan de beurt. In de overige wijken wordt deze winter, zoals gebruikelijk, de reguliere snoei uitgevoerd.

Snoeiachterstand
In de jaren '90 is er bezuinigd op het onderhoud van het openbaar groen. Dit heeft onder meer geleid tot snoeiachterstanden in de sierheestervakken. De gemeente maakt nu een start met het wegwerken van deze achterstanden. De inhaalslag wordt gefinancierd uit het fonds openbare ruimte, dat door de raad voor de periode 2001-2011 beschikbaar is gesteld.

Snoeimaatregelen
De snoeimaatregelen variëren van het verwijderen van oude takken uit struiken om de jonge scheuten licht en ruimte te geven tot het afzagen van struiken vlak boven de grond zodat deze in het voorjaar opnieuw kunnen uitlopen. De struiken die vlak boven de grond worden afgezaagd herstellen zich over het algemeen snel van deze maatregel. Verder worden struiken langs voet- en fietspaden die overlast veroorzaken door overhangende takken verwijderd. Alle tekeningen voor de snoeimaatregelen liggen ter inzage in de Informatiewinkel De Observant, Stadhuisplein 7 en de betreffende wijkcentra.

Bomen vervangen
Tot slot zijn bij de voorbereiding van de snoeiwerkzaamheden ook de bomen in de betreffende vakken beoordeeld. Bomen in slechte staat worden gekapt en vervangen door jonge bomen. Bomen die niet in de vakken thuishoren (zoals zaailingen en kerstbomen) worden verwijderd. Voor een aantal van deze bomen vraagt de gemeente een kapvergunning aan, die ter inzage ligt bij de Observant. Voor meer informatie kunt u kijken op www.amersfoort.nl.

Informatie: Renate Ernst, telefoon (033) 469 42 69 of e-mail r.ernst@amersfoort.nl of Mirjam Boon, telefoon (033) 469 4548 of e-mail mcm.boon@amersfoort.nl, communicatieadviseurs Stedelijke Ontwikkeling en Beheer (SOB).


---- --