Ingezonden persbericht


Nieuwe oplossing voor kinderen tegen bedplassen; smelttablet

Hoofddorp, 17 november 2005. Ferring introduceert een nieuwe kindvriendelijke oplossing tegen bedplassen: Minrin Melt. Dit geneesmiddel in smeltvorm lost vrijwel meteen op onder de tong. Het hoeft niet in z'n geheel te worden doorgeslikt zoals pillen en kan zonder water worden gebruikt. Voor kinderen die in bed plassen is deze smelttablet een uitkomst omdat deze vorm makkelijk toe te dienen is.

Bedplassen komt vaak voor in Nederland. Maar liefst 1 op de 6 kinderen in de leeftijd van 6 jaar en ouder plast nog in bed. Bedplassen is vooral lastig omdat het het zelfvertrouwen van kinderen ondermijnt. Bijvoorbeeld tijdens schoolreisjes of logeer- en slaappartijtjes. Over het algemeen moeten kinderen van zes jaar en ouder 's nachts droog kunnen blijven. Zo niet, dan spreken we van bedplassen.

Effectief middel
Er zijn verschillende oplossingen om bedplassers te helpen. Eén daarvan zijn geneesmiddelen. Het voordeel hiervan is dat het snel effect heeft. Minrin is een middel dat goed werkt en weinig bijwerkingen heeft. Hiermee wordt er niet zoveel urine geproduceerd en blijft de bedplasser 's nachts droog. Naast de gewone tabletten is het er nu ook in een smeltvorm. "Wij zijn zeer blij voor alle kinderen in Nederland die in bed plassen dat er een nieuwe toedieningsvorm bij is gekomen. Deze vorm is, in vergelijking met de gewone tabletten, zeer makkelijk toe te dienen bij kinderen. En bij de aanpak van bedplassen blijkt Minrin bij de meeste kinderen goed te helpen", aldus Lucas Westerhof van de Stichting Bedplassen Nederland.

Er zijn ook andere manieren om kinderen die in bed plassen te helpen. Ze kunnen door hun ouders, door een gewone wekker of een speciale plaswekker 's nachts gewekt worden om te plassen. De plaskalender is ook een methode. Elke droge nacht mag het kind een zonnetje op de kalender krassen. Dat stimuleert kinderen om droog te blijven. Belangrijk is om in overleg met de huisarts te bepalen wat er precies aan de hand is en welke oplossing het beste gebruikt kan worden.

Praat erover
Meer dan 200.000 kinderen tussen de zes en achttien jaar hebben regelmatig last van bedplassen. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Het is zelden iets lichamelijks zoals een urinewegontsteking, nier- of urinewegafwijkingen of suikerziekte. Uit onderzoek blijkt dat veel bedplassers 's nachts meer urine produceren dan niet-bedplassers omdat ze een tekort hebben aan de stof die de urinevorming regelt. Ook kan erfelijkheid een rol spelen. Erover praten met het kind biedt vaak uitkomst hoewel emotionele of psychische problemen meestal geen oorzaak zijn maar eerder een gevolg. Het kan ook zijn dat bedplassen met een combinatie van een van deze factoren te maken heeft.

***