Ingezonden persbericht


Mzine vanavond te gast bij VARA op televisie

Vanavond zal hoofdredacteur Nordin Ghoudani van Mzine in het VARA-televisieprogramma 'De Leugen Regeert' te gast zijn. Ghoudani zal daar aan een discussie deelnemen die is ontstaan na de omstreden publicatie van het interview met minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie waaraan zij geen autorisatie heeft gegeven.

In de live-uitzending van vanavond leidt Felix Meurders de discussie over het feit dat de persvoorlichtster van minister Verdonk passages van de reportage heeft aangepast zonder de redacteur daarvan in kennis te stellen. In de ogen van Ghoudani journalistiek onverantwoord: "Een algemene regel bij het autoriseren van een reportage door de geïnterviewde is, dat hij of zij voorstellen mag doen om feitelijke onjuistheden te veranderen. Observaties, sfeerbeschrijvingen, toelichtingen en dergelijke zijn ter beoordeling van de journalist. De geïnterviewde kan daartegen wel bezwaar maken, maar heeft geen enkel 'recht' op eigen gezag wijzingen aan te brengen."

Vorige week besloot Mzine dat zij desondanks het interview in de novembereditie zou publiceren, omdat de redactie van mening is dat de reportage geen onwaarheden vermeldt en een realistisch beeld van de werkelijkheid geeft. De woordvoerster van het ministerie liet eerder weten dat geen autorisatie kon worden gegeven omdat 'het niet met de werkelijkheid strookt'.

'De Leugen Regeert' wordt vanavond om 21.10 uur op Nederland 3 live uitgezonden vanuit Studio Plantage in Amsterdam.

In het programma 'De Leugen Regeert' ontvangt Felix Meurders wekelijks gasten die - in de week voorafgaand aan de uitzending - al dan niet gewenst geconfronteerd werden met belangstelling van de pers. Ook praat hij met journalisten over hele en halve onwaarheden, die via de media aan het publiek werden voorgeschoteld. Had een (deels) foutieve berichtgeving kunnen worden voorkomen? En wat waren de gevolgen ervan? Commentaar op de gesprekken wordt geleverd door twee journalisten, die samen De mediaraad vormen.

Nadere informatie is te verkrijgen bij:

Redactie Mzine

Telefoon: (0416) 560 083

Fax: (0416) 560 082

E-mail: info@mzine.nl

Internet: www.mzine.nl

___________
St. Diversity Affairs/ Mzine is aangesloten bij TAWASOL GROEP: TAWASOL is SUCCESMP | MZINE | MAROKKO.nl | MAROKKO MEDIA | SDA www.tawasol.nl
Postbus 463, 5140 AL Waalwijk
Tel. +31 (0)416-560088
Fax +31 (0)416-560082
info@mzine.nl
http://www.mzine.nl
___________