Ingezonden persbericht


Persbericht

Feedback en belonen goed voor veiligheid, doorstroming en milieu

Praktijkproef Belonitor: de kracht van belonen

Almere, 17 november 2005 - De vraag of belonen van goed gedrag in het verkeer werkt kan met 'Ja' beantwoord worden. Uit de praktijkproef 'Belonitor: de kracht van belonen' blijkt dat de LeasePlan-rijders hun rijgedrag verbeterden zolang feedback en beloningen werden gegeven. In de proef stonden twee gedragingen centraal: het zich aan de maximumsnelheid houden en voldoende afstand tot hun voorganger bewaren.

Meetresultaten
Het innovatieprogramma Wegen naar de Toekomst van Rijkswaterstaat heeft de praktijkproef ontwikkeld en LeasePlan heeft de proef uitgevoerd. De proef heeft zes maanden geduurd en op 17 november zijn de resultaten bekendgemaakt.

Uit de resultaten blijkt dat het percentage afgelegde kilometers waarbij de deelnemers aan de proef zich aan de snelheidslimiet hielden met bijna een vijfde steeg. Het aantal kilometers waarin men voldoende afstand hield tot de voorliggende auto steeg met hetzelfde percentage. Het brandstofgebruik daalde gemiddeld met 5,5%. Deze uitkomsten hebben een aantoonbaar positief effect op de verkeersveiligheid, doorstroming en het milieu.

Beleving deelnemers
Aan de deelnemers is gevraagd hoe zij de proef hebben ervaren. Een meerderheid van de deelnemers oordeelt zeer positief of licht positief over het Belonitorsysteem. De deelnemers beoordelen de eigen rijstijl vóór en tijdens de proefperiode niet anders, met uitzondering van de mate van 'ontspannenheid' achter het stuur. De Belonitor leidt volgens de deelnemers namelijk tot een meer ontspannen rijstijl. Men rijdt vloeiender, met minder abrupte remhandelingen.

Gunstige gevolgen

Peter Verkuyl, directievoorzitter LeasePlan Nederland N.V. over de praktijkproef: "Als LeasePlan kijken wij met een goed gevoel terug op deze praktijkproef. Onze insteek was meer inzicht te verkrijgen in het meten en belonen van verkeersveilig rijgedrag om zo de kosten voor het autogebruik van onze klanten te kunnen verlagen. Hierin zijn we geslaagd. Rondom het beïnvloeden van rijgedrag hebben we nieuwe ervaringen opgedaan. En opnieuw is duidelijk geworden dat het veranderen van rijgedrag gunstige gevolgen heeft op bijvoorbeeld het brandstofverbruik van de auto. Bovendien neemt de kans op een ongeval af, wat directe gevolgen heeft voor het aantal files en de maatschappelijke kosten daarvan. Het belonen van het goede rijgedrag in combinatie met het geven van directe feedback is dus een middel gebleken om het rijgedrag - op korte termijn - positief te beïnvloeden."

Wat hield de proef in?

Uitgangspunt van de praktijkproef Belonitor: de kracht van belonen is door gewenst gedrag te belonen, wordt het veranderen van gedrag aantrekkelijk. Voor de proef zijn 62 leaseauto's van LeasePlan voorzien van speciale apparatuur. Dit systeem gaf tijdens het rijden via een display continu feedback aan de berijder en registreerde het rijgedrag. De deelnemers werden beloond voor het bewaren van voldoende afstand en het zich houden aan de maximumsnelheid. De beloningspunten voor goed rijgedrag werden bij stilstand op de display getoond. Deze punten konden de deelnemers bij LeasePlan verzilveren voor 'Pluimen', die weer verschillende beleveniscadeaus vertegenwoordigen.


- Einde persbericht -



Ingezonden persbericht