Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

17 november 2005

LOCATIEKEUZE NEDERLANDSE KAMPIOENSCHAPPEN WIELRENNEN: SCHERTSVERTONING

De gemeenten Landgraaf en Dinkelland zijn verontwaardigd over de toekenningsprocedure van het NK Wielrennen op de weg 2006-2011. Vandaag is deze gemeenten telefonisch medegedeeld door TSG (Topsportgroep) dat zij "tweede keuze" zijn geworden. Vervolgens is na telefonisch overleg met de directeur van de KNWU (de heer Hoekx) gebleken dat tijdens de vergadering van de KNWU d.d. 16-11-05 "géén beslissing genomen is".

De gemeenten Dinkelland (voor het NK Ootmarsum) en Landgraaf (voor het NK Landgraaf) hebben beide in oktober één gezamenlijk bod uitgebracht op de organisatie van het NK Wielrennen op de weg. Beide gemeenten hebbenbeiden een wielerhistorie: Landgraaf is sinds 1996 verbonden aan de EnecotourProtour (de voormalige Eneco Tour). In 2002 werd in Landgraaf de Ride For the Roses verreden. Denekamp (gemeente Dinkelland) inkellandwas jaren finishplaats en het decor van de tijdrit binnen de Eneco Tour. Deze zomer werd in het pittoreskehistorische stadje dorpOotmarsum (gemeente Dinkelland) met groot succes de NK junioren verreden.

De eerste gesprekken met het organiserend buro TSG dateren van mei 2005. Beide gemeenten hebben een contractduur van 6 jaren (!) aangeboden. Gemeente Dinkelland zou in het weekeinde 24-25 juni 2006 het NK Ootmarsum op de weg organiseren. In 2007 zou Landgraaf gastheer zijn. De daaropvolgende jaren zou bij toerbeurt het NK in beide gemeenten worden verreden.

Medio oktober is met TSG afgesproken dat er voor 1 november een besluit zou worden genomen. In de wandelgangen wordt dan al gefluisterd dat er dan alsnog een kandidaat-gemeente in de race wordt gebracht. Op 9 november komt het bericht dat TSG geen voorkeur uitspreekt en beide aanbiedingen aan de KNWU voorlegt. De uitkomst is inmiddels bekend.

Bij beide gemeenten bestaat het vermoeden dat het gezamenlijke bod van de gemeenten Dinkelland en Landgraaf is doorgespeeld. Het aanbod van beide gemeenten was uniek vanwege het alternerend aspect in twee verschillende wielerenthousiaste landsdelen. De KNWU zou in het vervolg bij de toewijzingscriteria voor een Nederlands kampioenschap eens kritisch naar zichzelf moeten kijken en de belangen van de wielersport moeten laten prevaleren..

De bond was onlangs zwaar teleurgesteld over de toewijzingsprocedure die de UCI hanteerde over het WK Wielrennen op de weg.

Saillant detail is verder dat Landgraaf in 2002 ook al kandidaat was voor de organisatie van het NK 2003-2005. Diverse gesprekken zijn er destijds met TSG gevoerd. Uiteindelijk koos TSG voor Rotterdam. Uit sportief oogpunt een drama; financieel is dit naar alle waarschijnlijkheid gecompenseerd.

Gemeenten Landgraaf en Dinkelland adviseren de KNWU in het vervolg de aanbestedingsregels in acht te nemen en het belang van de wielersport te behartigen in plaats van de financiën van het organiserend bureau. De gemeenten zijn van oordeel dat de KNWU een unieke kans heeft laten liggen gezien onder andere het alternerende aspect van het aanbod, waarmee zowel de wielersport in het oosten als in het zuiden van ons land nog meer gestimuleerd zou worden. Een dergelijke kans zal zich niet gemakkelijk weer voordoen.

Einde persbericht

Voor nadere info:
Gemeente Dinkelland, tel: 0541-854108 (burgemeester Willeme)


---- --