Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: Achtergrond: geweld op Sulawesi
Uitzenddatum: Do. 17 november 2005, 20.30u



Sinds de onafhankelijkheid van Indonesië in 1949 zijn er spanningen tussen de verschillende etnische en religieuze bevolkingsgroepen van het land. Dit heeft op meerdere eilanden van de archipel geleid tot gewelddadige conflicten. Het eiland Sulawesi is daarentegen jarenlang relatief rustig, maar in 1998 slaat de vlam in de pan.

Vechtpartij
Een vechtpartij tussen christelijke en islamitische jongeren is de aanleiding voor een jarenlange strijd. Het conflict speelt zich grotendeels af in de regio rond het dorp Poso. In tegenstelling tot de rest van Sulawesi woont in die streek een christelijke meerderheid.

Oorzaak
Wat precies de oorzaak is van de opgelopen spanning op Sulawesi, is nog steeds een onderwerp van discussie. Sommige analisten denken dat het geweld van de naburige Molukken is overgesprongen naar het eiland. Andere menen dat de immigratie van voornamelijk islamitische Javanen naar Poso de situatie op scherp heeft gezet.

Vergeefs vredesakkoord?
Van 1998 tot eind 2001 vallen bij gevechten en aanslagen meer dan duizend doden. Tienduizenden mensen zijn op de vlucht geslagen. In december 2001 tekenen de strijdende partijen een vredesakkoord, maar het geweld houdt daarna niet op. Hieronder een overzicht met de ernstigste incidenten sinds het akkoord.

6 juni 2002
Een bomaanslag op een bus in Midden-Sulawesi eist vier levens. Er zijn 17 gewonden. Dit is de zwaarste aanslag sinds het vredesakkoord. Het is niet duidelijk wat het doel is van de aanslag, want de bus wordt gebruikt door moslims en christenen.

13 augustus 2002
Twee overwegend christelijke dorpen worden aangevallen door gewapende mannen. Die schieten vijf mensen dood. In de regio rond Poso worden huizen in de brand gestoken.

6 december 2002
Aanslag op MacDonalds in Makassar. Het restaurant zit vol met moslims die het einde van de ramadan vieren. Drie mensen worden gedood. Een uur later ontploft een bom in een autoshowroom. Omdat het een lichte bom is, zijn er geen slachtoffers.

10-12 oktober 2003
Bij aanvallen op dorpjes in de buurt van Poso komen in totaal dertien mensen om. De autoriteiten vrezen dat het geweld op het eiland verder zal oplaaien.

10 januari 2004
Vier mensen komen om bij een bomaanslag op een Karaoke-café in Palopo Zuid-Sulawesi.

19 juli 2004
Gewapende mannen dringen een kerk in Palu binnen en schieten in het wilde weg. Een priester wordt gedood, vier anderen raken gewond.

30 mei 2005
Een dubbele bomaanslag op een markt in Tentena richt een bloedbad aan. 22 mensen komen om en 40 mensen raken gewond. Ten tijde van de aanslag was het erg druk op de markt, die bij de aanslagen voor een groot deel met de grond gelijk was gemaakt. Diezelfde dag vindt de politie nog een bom in een kerk in het overwegend christelijke Tentena.

29 oktober 2005
Drie christelijke meisjes worden op weg naar school onthoofd. De Indonesische regering stuurt 200 extra agenten naar Poso om escalatie te voorkomen.

8 november 2005
Twee schoolmeisjes â een moslim en een christen - worden in het hoofd geschoten. Ze raken zwaargewond.
Links:
Meer over het conflict op de site van de Harvard universiteit in Boston