Socialistische Partij

Studiehuis-principe wordt slechts verplaatst naar onderbouw

17-11-2005 * Minister van der Hoeven zegt van het studiehuis in de bovenbouw af te willen, maar ze verplaatst het systeem slechts naar de onderbouw, waar ze het juist gaat invoeren. Dit concludeert onderwijswoordvoerder en voormalig docente Fenna Vergeer. Het aantal lesuren wordt daar niet meer voorgeschreven en vakbekwaamheid is bijzaak.

Fenna Vergeer De school kan straks met onbevoegde leraren aan de slag, zo veel en zo vaak men zelf wil. Een aardrijkskundeleraar mag voortaan Nederlands geven, een tekenleraar wiskunde en een gymleraar natuurkunde. Voorwaarde is niet langer dat iemand een bepaald vak heeft gestudeerd en daarvoor een lesbevoegdheid heeft behaald, maar dat hij les kan geven. Maakt niet uit waarin. Scholen kunnen onderbouwdocenten vrijwel zonder beperkingen inzetten. De enige `waarborg' is dat één vakdocent in de onderbouw `verantwoordelijk' blijft per vak. De onderbouwleraar nieuwe stijl zou wat ons betreft niet moeten worden voorzien van ontheffingen, maar juist van aanvullingen op zijn bevoegdheden.

Het loslaten van bevoegdheden gaat hand in hand met de modieuze opvatting van de leraar als `procesbegeleider'. De docent van de toekomst hoeft niet zozeer kennis over te dragen, maar begeleidt de leerling in zijn proces van verwerving van kennis en vaardigheden. Leerlingen krijgen per week een aantal uren inhoudelijke procesbegeleiding door een docent die zelf niets van het vak hoeft te weten. Een soort huiswerkbegeleiding die nauwelijks tot de lestaken gerekend kan worden. Niet alleen de kwaliteit van het onderwijs loopt daarmee gevaar, ook de inzet van de docent. Procesbegeleiders zouden wel eens goedkoper kunnen zijn dan vakdocenten. Een uitgeklede variant van het studiehuis met oppassers in plaats van bevoegde docenten. Het zal je kind maar wezen, dat door de minister wordt blootgesteld aan deze onderwijsgrillen.