Ingezonden persbericht


Microsoft biedt Windows-, MSN- en Windows Live-klanten extra bescherming tegen 'Phishing'

Microsoft Phishing Filter en SmartScreen Technology gebruiken van gegevens van derden over bekende en nieuwe 'phishing' websites

Schiphol-Rijk, 17 november 2005

Drie nieuwe gegevensleveranciers - Cyota, Internet Identity en MarkMonitor - gaan Microsoft voorzien van gegevens over websites waarvan vast is komen te staan dat deze gebruikt worden voor 'phishing'-doeleinden. Deze gegevens worden gebruikt om de beveiliging van het Microsoft Phishing Filter en de SmartScreen Technology verder te versterken. Het Microsoft Phishing Filter is in juli 2005 geïntroduceerd en beschermt klanten tijdens het browsen tegen oplichterij via 'phishing'. Dit filter is beschikbaar als de Phishing Filter Add-in voor de MSN Search Toolbar die vandaag is gelanceerd. Daarnaast wordt het Phishing Filter toegevoegd aan Windows XP Service Pack 2 en het wordt opgenomen in Windows Internet Explorer 7 voor Windows Vista, waarvan momenteel bètaversies worden getest. Microsoft SmartScreen Technology detecteert 'phishing'-pogingen in e-mails aan klanten van MSN Hotmail en de Windows Live Mail bèta.

Phishing is een snel groeiende vorm van online fraude en diefstal van persoonsgegevens. Hierbij worden gebruikers vaak met behulp van nep e-mail naar een website gelokt, die sterk lijkt op de website van een legitiem bedrijf of organisatie. Vervolgens wordt getracht om de gebruiker allerlei gevoelige informatie te ontlokken, zoals wachtwoorden, creditcardgegevens en andere gegevens die gebruikt kunnen worden voor het plegen van fraude. Omdat dergelijke phishing-websites soms slechts enkele uren of dagen actief zijn, is het belangrijk dat gebruikers beschikken over een real-time vorm van bescherming tegen dit soort oplichterij.

Hoewel uit recente rapporten blijkt dat het spam-probleem enigszins af begint te nemen, neemt de dreiging van phishing juist toe en is het aantal phishing-pogingen in het afgelopen jaar zelfs meer dan verzesvoudigd*. Volgens de Anti-Phishing Working Group (APWG) waren er in augustus 2004 806 gerapporteerde phishing-sites. In augustus 2005 was dit aantal gestegen tot 5.259.

Het Microsoft Phishing Filter helpt gebruikers zich te beschermen tegen phishing-pogingen, via een dynamisch online waarschuwings- en beschermingssysteem. Wanneer gebruikers Internet Explorer of de MSN Search Toolbar gebruiken met het Microsoft Phishing Filter, checkt deze bij het openen van een website of deze bekend staat als een veilige site. Indien dit nog niet bekend is, wordt automatisch gecheckt of het adres van de site voorkomt in de database van gerapporteerde phishing-sites, waarbij Microsofts URL 'reputation service' meer informatie over de site verzamelt. Deze URL reputation service wordt meerdere malen per uur dynamisch geupdated door verschillende gegevensleveranciers, waaronder de drie leveranciers die vandaag bekend zijn gemaakt. Ook feedback van gebruikers over verdachte websites wordt hierin opgenomen.

Het Phishing Filter controleert zelfstandig of de webpagina een aantal verdachte eigenschappen vertoont die veel gebruikt worden bij phishing. Daarbij wordt de pagina razendsnel gecheckt op honderdduizenden bekende karakteristieken om te bepalen of de site eventueel gevaarlijk is. Indien dit het geval is, krijgt de gebruiker een duidelijke waarschuwing te zien.

Cyota, Internet Identity en MarkMonitor helpen nu de beveiliging van de URL reputation service van het Microsoft Phishing Filter en de SmartScreen Technology verder te versterken, met hun eigen informatie over Internet-organisaties uit de hele wereld.

Omdat phishers hun slachtoffers op vele verschillende manieren trachten te benaderen, blijft Microsoft investeren om deze vorm van internetfraude tegen te gaan, bijvoorbeeld door voortdurende technologische innovatie, voorlichting van gebruikers, samenwerking binnen de industrie, effectieve wetgeving en doelgerichte inspanningen van justie.

Meer informatie over het Microsoft Phishing Filter en andere oplossingen om het phishing-probleem tegen te gaan, is te vinden op http://www.microsoft.com/mscorp/safety/technologies/antiphishing.

Consumenten die advies en meer informatie zoeken over phishing, kunnen kijken op http://www.microsoft.com/netherlands/thuisgebruikers/beveiliging/email/phishing.mspx. De final versie van de Microsoft Phishing Filter Add-in voor de MSN Search Toolbar is kosteloos te downloaden van http://addins.msn.com/phishingfilter.

Microsoft
Microsoft (NASDAQ: MSFT) is opgericht in 1975 en is een bekend innovator op het gebied van software, diensten en technologie voor zowel zakelijk als persoonlijk computergebruik. Het bedrijf levert een brede reeks aan oplossingen en diensten die mensen en organisaties overal ter wereld in staat stelt hun ambities te verwezenlijken.