Ingezonden persbericht


DEN HAAG ­ 17 NOVEMBER 2005

JOVD: EUROPESE RAAD OPENBAAR MAKEN

Controle op ministers moet beter

De Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie (JOVD) wil dat de vergaderingen van ministers en regeringsleiders in Europa openbaar worden. De controle op de landsvertegenwoordigers door de volksvertegenwoordiging schiet nu ernstig te kort. Door het openbaar maken van de besluitvorming wordt duidelijk hoe regeringen zich opstellen. De Europese Unie zal niet langer als zondebok worden gebruikt.

Het openbaar maken van deze vergaderingen is een van de punten uit het Straatsburg plan dat het JOVD Hoofdbestuur onlangs tijdens een bezoek aan Straatsburg heeft vastgesteld. Het plan bevat concrete plannen om het functioneren van de Europees democratie te verbeteren. Een van de voorstellen is om de nationale parlementen een grotere rol te geven. Dit zal er voor zorgen dat minder lastige en overbodige regelgeving aan Brussel gewijd kan worden.

De JOVD heeft vandaag een brief gestuurd naar Tony Blair om op de top in december dit onderwerp aan te kaarten. Minister President Balkenende zal hiervan een afschrift ontvangen met het verzoek een pleidooi voor openbaarheid te houden indien de kans zich voordoet.

Landelijk Voorzitter Hans de Backer: "Het risico dat nu bestaat dat Ministers hun beleidswensen dankzij Brussel in voeren moet afgesneden worden. In het belang van de nationale democratie en in het belang van Europa."

+ einde persbericht +