Job Cohen opent 15e maatschappelijke beursvloer in Amsterdam

Civiq

15 november 2005

Winst voor iedereen op maatschappelijke Beursvloeren
15e maatschappelijke Beursvloer in Amsterdam

Op 17 november vindt in de Stopera in Amsterdam de 15e maatschappelijke Beursvloer plaats. Om dat te vieren reikt Marijke Steenbergen, directeur van CIVIQ, namens de drie Beursvloer-stimulatoren CIVIQ, Fortis Foundation Nederland en KPMG, een gong uit aan Burgemeester Cohen. Hij zal vervolgens de Amsterdamse Beursvloer openen. Op een maatschappelijke Beursvloer wordt gehandeld in vraag en aanbod van vrijwilligerswerk in de meest brede zin. Bedrijven kunnen er hun menskracht, kennis, creativiteit, faciliteiten en netwerken ter beschikking stellen aan maatschappelijke projecten. Maatschappelijke organisaties kunnen er terecht met vragen voor ondersteuning. Het doel van een Beursvloer is zoveel mogelijk matches tot stand brengen.

Steeds meer bedrijven en maatschappelijke organisaties zoeken samenwerking met elkaar. Een lokale Beursvloer blijkt de gelegenheid bij uitstek om elkaar te ontmoeten en uit te wisselen wat men voor elkaar kan betekenen. CIVIQ, instituut vrijwillige inzet, Fortis Foundation Nederland (FFN) en KPMG hebben het afgelopen jaar de totstandkoming van kwalitatief goede lokale Beursvloeren ondersteund en gestimuleerd. En met succes, gezien het aantal van 15 Beursvloeren dat nu is gerealiseerd. De Beursvloer is een idee en initiatief van een van de voorlopers van CIVIQ en voor het eerst landelijk georganiseerd in 1996. In 2000 vond de eerste lokale Beursvloer plaats in Arnhem. Daarna volgden Utrecht, Nijmegen, Amersfoort, Ede, Zeist, Haarlemmermeer, Den Haag, Rotterdam, Zoetermeer, Delft, Groningen, Haarlem en Apeldoorn. Totaal hebben meer dan 1300 matches plaatsgevonden.

Uitbreiding toolkit met communicatieformats
Om het de lokale organisatoren makkelijker te maken hebben CIVIQ, FFN en KPMG met steun van VSBfonds eind 2004 een handleiding gelanceerd voor het organiseren van een lokale Beursvloer. Dankzij The WAT Group is de toolkit nu uitgebreid met meer communicatietips en kant-en-klare communicatieformats in Beursvloer-huisstijl, zoals briefpapier, een website en een folder. De uitgebreide toolkit is vanaf 17 november te downloaden vanaf www.beursvloer.com.

Internationale belangstelling
Ook in het buitenland is er momenteel veel belangstelling voor de Beursvloer. In Roemenië, Duitsland, Engeland, Schotland, Noorwegen en de Verenigde Staten zijn plannen om Beursvloeren te organiseren.

Maatschappelijk betrokken ondernemen
Maatschappelijk betrokken ondernemen wordt steeds meer serieus genomen door bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden als middel om betrokkenheid bij de lokale gemeenschap vorm te geven. Steeds meer bedrijven zien de voordelen van maatschappelijk betrokken ondernemen voor hun personeelsbeleid, hun medewerkers en hun business. Het succes van de Beursvloeren is daar een bewijs van. De Beursvloer is ook voor MKB-bedrijven een makkelijke manier om hun maatschappelijke betrokkenheid in te vullen.

Over CIVIQ
CIVIQ stimuleert, vernieuwt en versterkt vrijwillige inzet in Nederland. Via onderzoek, advies, promotie, training en begeleiding (www.civiq.nl). Het programma Maatschap in Betrokkenheid van CIVIQ stimuleert de duurzame relatie tussen het bedrijfsleven en vrijwilligerswerk. Door het ondersteunen van een landelijke netwerk van lokale makelaars met kennisuitwisseling, coaching & opleiding en promotie o.a. via de website www.betrokken.nu. En het ontwikkelen van nieuwe concepten van werknemersvrijwilligerswerk en maatschappelijk betrokken ondernemen, samen met partners uit het maatschappelijk veld en het bedrijfsleven.

Over KPMG en de Samenleving
KPMG wendt de kennis en intellectuele capaciteiten van medewerkers ook aan ten behoeve van maatschappelijke partijen die hulp kunnen gebruiken. We doen dat omdat we onze verantwoordelijkheid voor maatschappelijke issues niet uit de weg gaan en om een zinvolle bijdrage aan de maatschappij te leveren. 'KPMG en de Samenleving' is het programma dat vorm en inhoud geeft aan deze maatschappelijke betrokkenheid in de vorm van diverse projecten. De manier waarop we maatschappelijke betrokkenheid vormgeven is verbonden met de kennis en competenties van onze mensen.

Over Fortis Foundation Nederland
Fortis heeft Fortis Foundation Nederland opgericht vanuit het besef dat zij onderdeel is van de samenleving en haar betrokkenheid daarbij wil tonen. Fortis Foundation werkt volgens het principe Mensen voor Mensen. Dit betekent dat Fortis-medewerkers zelf actief een bijdrage leveren aan maatschappelijke projecten. Fortis Foundation Nederland biedt hierbij ondersteuning in de vorm van organisatie, advies en geld. Zie ook www.fortisfoundation.nl.

///Einde bericht///
Meer informatie verstrekt Noëlle van Wijgerden, communicatieadviseur CIVIQ, tel. 030 7509000, nvwijgerden@civiq.nl. Zie ook www.beursvloer.com voor informatie over de lokale Beursvloeren.

Wilt u de Amsterdamse Beursvloer bijwonen? Neem dan contact op met Layana Mokoginta, telefoon 06-20011181.