Unicef

Persbericht

Doelstelling om 90.000 meisjes naar school te krijgen ruim gepasseerd

NEDERLAND HELPT IN 90 MINUTEN RUIM 131.000 MEISJES NAAR SCHOOL

Den Haag, 17 november 2005 * Het Nederlands kijkerspubliek heeft massaal gereageerd op de oproep van presentator Ivo Niehe in de TROS TV Show van vanavond om zoveel mogelijk meisjes wereldwijd naar school te helpen. Gedurende de uitzending van anderhalf uur meldden zich dermate veel nieuwe leden dat ruim 131.000 meisjes meteen al naar school kunnen. De TV-uitzending maakt onderdeel uit van de huidige campagne van Unicef Nederland, gericht op meisjesonderwijs. Nog altijd gaan wereldwijd ruim 62 miljoen meisjes niet naar school. Met alle gevolgen van dien voor hun ontwikkeling, hun gezondheid en het risico dat ze lopen op uitbuiting. Geschoolde meisjes krijgen bovendien later en minder kinderen, die doorgaans gezonder zijn en zelf ook vaker naar school gaan.

Aan de uitzending verleenden Eros Ramazzotti, Kane, minister Van Ardenne en Unicef-bekendheden als Monique van de Ven, Paul van Vliet, Jörgen Raymann en Trijntje Oosterhuis hun medewerking. Doelstelling vooraf was om tijdens de uitzending 90.000 meisjes naar school te helpen. Met de ruim 6500 nieuwe Unicef-leden die zich tijdens de TV Show aanmeldden werd dit aantal fors overschreden. Unicef kan met de bijdrage van elk nieuw lid - ¤10 per maand - 20 meisjes naar school helpen.

Jaarlijks vraagt de VN-Kinderrechtenorganisatie rond 20 november, de Internationale Dag van de Rechten van het Kind, aandacht voor één specifiek kinderrechtenthema. Het thema meisjesonderwijs staat ijdens de campagne-periode centraal in andere Unicef-actiteiten. Zo doen morgen meer dan 1500 basisscholen mee aan de Nationale Spreekbeurtactie. De broodnodige fondsen voor Unicef's wereldwijde inspanningen op het gebied van meisjesonderwijs worden, behalve via de TV Show, onder andere geworven via een grootschalige mailing die komende zaterdag bij anderhalf miljoen Nederlanders in de bus valt. Ook bij de binnenkort startende verkoopcampagne van Unicef-kerstkaarten staat meisjesonderwijs centraal.