Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie

Reminder: Thermometerdebat donderdag 17 november

Rotterdam, 8 november 2005

Voorbij Opzij. Zijn Nederlandse feministen ingehaald door jonge moslima's?

Zaal de Unie, donderdag 17 november 2005, 20.00 uur

Debat met: Sarah Verroen, televisieprogrammamaker en directeur Instituut voor Verborgen Kennis; Beatrijs Ritsema, sociaal-psycholoog en columnist bij dagblad Trouw; Seher Günay, werkzaam bij Haagse welzijnsorganisatie MCI en Fatima Lamkharrat, opbouwwerkster bij Sonor, Rotterdamse organisatie voor opbouwwerk.

Moderator: Jeroen Visser

Assertieve moslima's
Moslima's maken steeds actiever en opvallender deel uit van de Nederlandse samenleving. Twintig jaar geleden was het in Nederlandse moslimkringen nauwelijks geaccepteerd dat een meisje ging studeren. Tien jaar geleden was het onacceptabel dat een moslimmeisje op zichzelf ging wonen. Nu doen veel meisjes dat wel. Dit alles valt samen met een opvallende toename aan jonge en assertieve moslima's die hun islamitische identiteit willen accentueren, bijvoorbeeld door het dragen van een hoofddoek.

Emancipatierecepten
Tegelijkertijd hebben veel Nederlandse feministen in de afgelopen jaren hun visie gegeven op de emancipatie van moslima's. Deze 'emancipatierecepten' worden door moslima's met scepsis bekeken. Zij zijn van mening dat ze al verder zijn in hun emancipatietraject en dat zij het juist anders doen dan de Nederlandse feministen. Namelijk op hun eigen manier, met respect voor hun achtergrond en religieuze tradities en door in dialoog te blijven met hun familie. Is emancipatie werkelijk mogelijk zonder te breken met tradities? Zijn er meerdere manieren om te emanciperen en zijn de Nederlandse feministen te veel blijven steken in hun eigen gedachten over emancipatie terwijl moslima's inmiddels nieuwe wegen inslaan? Kortom: zijn de Nederlandse feministen ingehaald door jonge moslima's?

Datum: donderdag 17 november 2005
Locatie: Zaal de Unie, Mauritsweg 34, Rotterdam Aanvang: 20.00 uur
Toegang: gratis
Reserveren: rrkc@rrkc.nl of 010-4333534 (ma. t/m vr. van 11.00 tot 17.00 uur) Informatie: Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur, Iebèl Vlieg, 010- 433 58 33, ivlieg@rrkc.nl, www.rrkc.nl of www.dethermometer.nl

De debatserie DE THERMOMETER wordt georganiseerd door het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie en de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur, in samenwerking met Contrast, tijdschrift over de multiculturele samenleving.

LBR
Schaatsbaan 51
3013 AR Rotterdam
Tel: 010-2010201
Fax: 010-2010222
Internet: www.lbr.nl