Andere managementstijl binnen overheidsorganisaties

Open universiteit nederland

http://www.ou.nl

Harrie Aardema, nieuwe bijzonder hoogleraar Open Universiteit Nederland

'Overheidsorganisaties moeten niet alleen de administratieve lasten voor burgers en bedrijven verminderen, maar ook hun interne regeldruk. Deze veroorzaakt inefficiëntie, verkokering en negatieve beeldvorming. Door te veel papieren sturing is er feitelijk juist te weinig sturing op de regelproductie.' Prof. dr. Harrie Aardema laat er bij zijn aantreden als bijzonder hoogleraar Publiek Management aan de Open Universiteit Nederland op 18 november 2005 geen gras over groeien. Hij komt met 30 verandertips voor een effectievere managementstijl bij de overheid.

Prof. dr. H. Aardema (1954), extern adviseur bij BMC, is benoemd tot bijzonder hoogleraar 'Publiek Management, in het bijzonder in relatie tot vernieuwingen in organisatie en bedrijfsvoering'. Deze deeltijdleerstoel (1,5 dag per week) is ingesteld bij de faculteit Managementwetenschappen van de Open Universiteit Nederland op initiatief van de Stichting Kennis Publiek Management, een samenwerkingsverband tussen de Open Universiteit Nederland en BMC. Aardema spreekt zijn inaugurele rede uit op vrijdag 18 november in Sociëteit De Witte, Plein 24 te Den Haag. Aanvang om 16.00 uur precies. De titel van de oratie is 'Stille waarden - Een reflectie op overnormering in publiek management'.

Overheidsorganisaties gaan de laatste 10 tot 15 jaar gebukt onder een toenemende wildgroei aan interne eisen en regels, opgelegd vanuit 'planning & control' en andere 'vernieuwingen'. Het invullen van registratieformulieren en het permanent veranderen van structuren en procedures gaan ten koste van de eigenlijke taken. Managers zouden meer oog moeten hebben voor wat er al goed gaat.
Zij zouden meer contact moeten maken met wat er leeft in de buitenwereld en op de werkvloer, in plaats van via 'de staf' rationele ideaalbeelden aan de organisatie op te leggen. Harrie Aardema adviseert ze meer 'uit hun hok' te komen en de leiding weer over te nemen van 'het systeem'.

In de praktijk zijn het niet top-down normen, maar 'stille waarden' die zorgen dat 'de dingen gaan zoals ze gaan', aldus de hoogleraar. Daarmee doelt hij op subtiele 'ontwijkbewegingen' en 'overlevingsmechanismen', 'ongeschreven regels van het spel', 'verborgen motieven en principes', dat 'wat er in de gangen hangt' en cultuur tot zo'n weerbarstig onderwerp maakt. Een effectieve managementstijl speelt hier volgens hem op in en dat vraagt een andere dan de gebruikelijke tijdsbesteding van managers: als managers zelf ander gedrag durven te vertonen zal de organisatie dat ook doen. Aardema heeft het afgelopen jaar onderzoek verricht waaruit blijkt dat publieke managers vrij negatief zijn over de bestaande cultuur van hun organisatie en vrij positief over hun eigen competenties. Dit wijst er volgens hem op dat managers onvoldoende het voortouw nemen bij de benodigde cultuurverandering.

Voorafgaand aan de oratie vindt vanaf 13.30 uur het minisymposium 'Publieke Managers in een Andere Overheid' plaats. De gemeentesecretarissen Piet Buytels en Jan Fraanje, de waterschapsdirecteuren Eric Jongmans en Peter Polhuis, de provinciedirecteuren Herman Sietsma en Harry Timmerman, de plv. secretarissen-generaal Mariënne Verhoef en Peter Heij en de wetenschappers Henk ter Bogt, Mirko Noordegraaf en Arno Korsten presenteren hun ideeën over een slagvaardige overheid met minder regels. Aansluitend is er een interactief debat onder leiding van drs. Herman Sietsma, voorzitter van de Stichting Kennis Publiek Management en algemeen directeur van de provincie Utrecht.