Erasmus Universiteit Rotterdam

'Sieradiën ⦠een noodzakelijke zotheid' aldus Erasmus

Lezingen en tentoonstelling

Van 18 november tot 22 december 2005 is op de Erasmus Universiteit Rotterdam een tentoonstelling van twaalf sieraadkunstenaars te zien. De tentoonstelling vindt plaats ter gelegenheid van de week van het sieraad (2 t/m 12 december). Tijdens de opening van de tentoonstelling op donderdag 8 december geven EUR wetenschappers prof. Ton Bevers en dr. Hans van de Braak hun visie op de rol en de functie van het sieraad.

Met deze tentoonstelling wordt een relatie gelegd tussen kunst en wetenschap zoals Erasmus dat in zijn Lof der zotheid ook deed met de woorden: "Ja, het hele leven is niet meer dan een speling van de Zotheid, want zelfs de kunsten en wetenschappen vinden hun oorsprong in ijdele roemrucht die onder de vormen der zotheid de zotste is."

In de tentoonstelling zijn auteurssieraden te zien. De toevoeging auteur duidt op een creatief proces, op een individuele stijl en inhoud. Auteurssieraden hebben naast vorm en materiaal ook een verhaal. Zes sieraadkunstenaars uit de '010 groep Rotterdam' hebben allemaal een collega uit het vak uitgenodigd om deel te nemen aan de tentoonstelling. De initiatiefnemers zijn Charlotte Wooning, Lydia Bremer, Arianne van der Gaag, Machteld van Joolingen, Hester Zagt en Birgit Daamen. Andere deelnemende kunstenaars zijn: Martine Viergever, Emile Estourgie, Evert Nijland, Monica Auch, Carle Nuich, Lucy Sarneel.

Opening tentoonstelling en lezingen
Prof.dr. Ton Bevers, hoogleraar sociaal-wetenschappelijke aspecten van kunst en cultuur, en dr. Hans van de Braak, universitair hoofddocent evolutionaire psychologie, geven hun visie op de functie en de rol van het sieraad. Ook geven de kunstenaars een toelichting op hun werk in de tentoonstelling. Zij doen dit op donderdag 8 december 2005 om 16.00 uur in zaal C6.