Gemeente Tilburg

14-11-2005
Het Wagnerplein gaat leven
Inloopmiddag 18 november 14-19 uur in Bibliotheek Lyndacker, Wagnerplein

Op vrijdag 18 november aanstaande vindt van 14.00 uur tot 19.00 uur in bibliotheek Lyndacker aan het Wagnerplein een inloopbijeenkomst over het voorlopige ontwerp van het nieuwe Wagnerplein plaats.

Het nieuwe Wagnerplein en omgeving wordt het aansprekende en complete hart van Tilburg Noord. Op en aan het plein ontstaat een unieke combinatie van wonen, werken, winkelen, vrijetijdsvoorzieningen en dienstverlening. Eind 2005/begin 2006 wordt er definitief besloten over het ontwerp. In 2006 start de uitvoering met de sloop van zorgcentrum de Heikant.

Op 18 november aanstaande zijn de plannen te zien in een panelententoonstelling, een powerpointpresentatie en een maquette. De gemeente Tilburg, woningcorporatie WonenBreburg, de Vereniging van Eigenaren (VVE) winkelcentrum Wagnerplein, Stichting de Wever ontwikkelen samen met het Bouwfonds MAB Ontwikkeling het nieuwe Wagnerplein. Vertegenwoordigers van deze partijen zijn aanwezig om de plannen toe te lichten. Actuele informatie is ook te vinden op de internetsite www.wagnerplein.net. De tentoonstelling blijft tot 1 december 2005 te zien in bibliotheek Lyndacker aan het Wagnerplein.

De plannen
De sfeervolle openbare ruimte, de mooie gebouwen en de ruimtelijke kwaliteit van het wijkpark zorgen ervoor dat jong en oud zich thuis zullen voelen op het nieuwe Wagnerplein. Er komt een centraal plein als huiskamer van de wijk. Via het plein zijn het winkelcentrum en zorgcentrum de nieuwe Heikant met elkaar verbonden. Direct aan het plein liggen de twee zuidelijke entrees van het winkelcentrum, commerciële dienstverlening en horecavoorzieningen op de begane grond, plein- en parkgerichte woningen daarboven, het bestaande Brücknerhage, wijkgerichte voorzieningen op de begane grond van de nieuwe Heikant met woonzorg service centrum, pleingerichte woningen daarboven, een parkpaviljoen, bibliotheek, overdekte fietsenstalling en een sportcentrum.
Op de overgangsrand van plein naar park komt een nieuw sportcentrum aan de kant van de Händellaan. Hier komt ook een woongebouw waarin de bibliotheek wordt opgenomen. In het park komen twee bebouwingsblokken en een woontoren. Ook komt er een kleinschalig paviljoen midden tussen de entrees van het winkelcentrum en het zorgcentrum. Verder komen aan de oost- en de westzijde van het winkelcentrum nieuwe woningen boven de winkels. Aan de oostzijde, achter het blok aan de Brücknerlaan, op de vrijkomende locatie van de Stellaertshoeve komen 26 patiowoningen. Het naastgelegen groene gebied blijft behouden. De inrichting rondom de woningen krijgt een erfachtig karakter.

Plein en park
De bibliotheek, het parkpaviljoen en de bijbehorende open speelweide zorgen voor een levendige sfeer. Meer zuidelijk behoudt het rustige deel van het park een meer beschutte sfeer. De juiste verhouding tussen openheid en sociale controle en rust en intimiteit wordt in de volgende ontwerpfase verder uitgewerkt.
Het bijzondere assortiment van bomen en sierheesters en het aanwezige reliëf in het Von Weberpark worden ingezet bij het nieuwe parkontwerp. Een netwerk aan paden en routes door het park maakt het aantrekkelijk om in het park te wandelen.
De drie nieuwe woongebouwen in het park versterken de levendigheid en sociale veiligheid in het park. Deze zijn met elkaar verbonden door een plateau waaronder geparkeerd wordt. Dit parkplateau wordt getrapt uitgevoerd: aan de noordkant ruim boven het maaiveld, in het midden net iets boven maaiveld als (zit)element in het park en in het zuidelijk deel geheel ondergronds.

Woon Zorg Centrum
Aan het nieuwe Wagnerplein komt ook het nieuwe zorgcentrum de Heikant met wijkgerichte voorzieningen. Deze komen samen in één gebouwencomplex als één van de drie woon-zorg-service-zones in Tilburg Noord. Er komen 30 nieuwe verpleeghuisplaatsen en 82 nieuwe verzorgingshuisplaatsen. Daarnaast worden circa 165 aanleunwoningen gebouwd, in een toren aan de Brücknerlaan en in enkele bouwlagen op de nieuwe wijkvoorziening. De wijkvoorziening bestaat uit een gezondheidscentrum, een kinderdagverblijf en een multifunctioneel zalencluster inclusief gebedsruimte, wijkrestaurant, vergader- en recreatiezalen.

Uitvoering
Het voorlopig ontwerp Stedenbouwkundig plan Wagnerplein geeft inzicht in de basiskeuzes voor de herontwikkeling van het Wagnerplein. In de volgende planfase wordt dit alles verder uitgewerkt. Het uiteindelijke doel is helder: het realiseren van een bruisend Wagnerplein voor de komende tientallen jaren. De realisering van het nieuwe Wagnerplein wordt uitgevoerd in fases. De uitvoering begint in 2006 in het oostelijke plandeel met de sloop van het bestaande zorgcentrum De Heikant en de realisatie van een nieuw gebouwencomplex.