Unicef

UITNODIGING AAN DE MEDIA

Vrijdag 18 november, 10.15-11.00 uur
Basisschool 'Onze Wereld', Den Haag

4 Haagse meiden presenteren Unicef's Nationale Spreekbeurtactie

OP 1500 BASISSCHOLEN SPREEKBEURTEN OVER RECHT OP ONDERWIJS

Den Haag, 14 november 2005 - Tegelijk met duizenden kinderen op 1500 scholen in heel Nederland, verzorgen de Haagse meiden Fouchidra, Pooja, Charina en Rabia op vrijdag 18 november een spreekbeurt over kinderrechten. Deze meisjes van 11 en 12 jaar oud, met een Surinaamse, Antilliaanse en Turkse achtergrond, vragen in hun spreekbeurt vooral aandacht voor het recht op onderwijs en de achterstand van meisjes daarin. Trijntje Oosterhuis, Special Representative van Unicef Nederland, laat in de klas beelden zien en vertelt over haar recente reis naar onderwijsprojecten in Marokko. Eric Bouwman, 'Haagse Held' en bekend van Idols en Onderweg naar Morgen, verzorgt de presentatie en de Haagse wethouder Heijnen (Onderwijs) zal speciale 'kinderrechtenmunten' uitdelen. Voorafgaand aan de spreekbeurt zingen acht kinderen uit groep 6 en 7 een kinderrechtenlied.

De Spreekbeurtactie vindt plaats op de vrijdag voor 20 november, de dag waarop internationaal de Dag van de Rechten van het Kind wordt gevierd. In het hele land doen op 18 november kinderen op 1500 scholen mee aan de actie. Initiatiefnemer Unicef Nederland wil via de Nationale Spreekbeurtactie kinderen informeren over kinderrechten. Dit jaar staat het recht op onderwijs voor meisjes en jongens centraal. Wereldwijd gaan 115 miljoen kinderen, waaronder 62 miljoen meisjes, niet naar de basisschool. Miljoenen meisjes die wel gaan, haken voortijdig af. Niet alleen zijzelf, maar ook hun families, kinderen en uiteindelijke hele landen ondervinden daarvan de negatieve gevolgen. Onderwijs voor meisjes is de motor van sociale vooruitgang en van economische groei. Als de barrières voor meisjes worden weggenomen, zullen ook jongens profiteren van beter onderwijs.

Onderwijs in Afghanistan
In het lesmateriaal dat is ontwikkeld voor de Spreekbeurtactie, wordt speciaal aandacht gevraagd voor de situatie in Afghanistan. In dit land gaan 2,3 miljoen kinderen, waarvan 1,4 miljoen meisjes, niet naar school. Deze enorme achterstand is onder meer ontstaan door 30 jaar oorlog. Voor meisjes gold ook nog eens dat de voormalige machthebbers, de Taliban, onderwijs voor meisjes verboden. Sinds de val van de Taliban is het aantal meisjes dat naar school gaat spectaculair gegroeid. Maar desondanks zijn er nog veel problemen. Op het platteland ligt de school vaak ver weg. Verder zijn er te weinig vrouwelijke docenten en verkeren veel schoolgebouwen in een slechte staat. Om meer meisjes de kans te geven om naar school te gaan, zet Unicef samen met de Afghaanse overheid op het platteland gemeenschapsscholen, dicht bij huis, op. De VN-Kinderrechtenorganisatie leidt lokale vrouwen en mannen op om les te geven en zorgt voor nieuwe lesmaterialen en schoolspullen. Daarnaast worden de leraren getraind in moderne onderwijsmethoden.

Den Haag Unicef Stad
De landelijke aftrap van de Spreekbeurtactie vindt dit jaar plaats in Den Haag, omdat de Hofstad een jaar lang in het teken staat van Unicef en met name het recht op onderwijs. Den Haag wil in dit jaar zo veel mogelijk steun verwerven voor onderwijsprojecten van Unicef in Marokko, Turkije en Suriname: landen waaruit veel Haagse inwoners afkomstig zijn. Wethouder Heijnen van Onderwijs zal na de spreekbeurten kort vertellen over de keuze voor deze onderwijsprojecten. De 4 meiden die samen de spreekbeurt geven, ontvangen uit zijn handen een speciale 'kinderrechtenmunt'. Op basisschool 'Onze Wereld' zitten kinderen met 34 verschillende nationaliteiten; de school besteedt veel aandacht aan de rechten van kinderen.

Daags na de Spreekbeurtactie start op zaterdag 19 november een nieuwe tv-serie voor kinderen, 'AVRO Kids United', met daarin veel fun en informatie over kinderrechten. De presentatie is in handen van Sipke Jan Bousema, Special Representative van Unicef Nederland. Kinderen kunnen via www.kidsunited.nl zich aanmelden voor de Kids United clubactie met als motto: 'Van pool tot pool, iedereen naar school!' Via de website kunnen kinderen ook informatie downloaden over het recht op onderwijs en vinden ze tips voor het houden van een boeiende spreekbeurt. Unicef's kinderclub Kids United voert een speciale actie om geld in te zamelen voor scholen in Afghanistan.