Gemeente Amsterdam

Meesterstuk in Scheepvaartmuseum

14 november 2005
---
Persbericht

Het Scheepvaartmuseum heeft het meesterwerk van Ludolf Backhuysen: `Oorlogsschip de Vrijheid op het IJ voor Amsterdam' aangekocht. Dit penschilderij is vanaf 18 november permanent te bezichtigen.

'Oorlogsschip de Vrijheid op het IJ voor Amsterdam' is het belangrijkste penschilderij dat Ludolf Backhuysen (1630-1708) ooit schilderde. Het schip vormde de basis van de vernieuwde oorlogsvloot, waardoor Nederland in de Gouden Eeuw de belangrijkste maritieme macht ter wereld werd.

De Vrijheid was één van de twee nieuwe oorlogsfregatten die de Amsterdamse admiraliteit in 1651 bouwde. Kort daarna brak de Eerste Engelse Oorlog uit en toen bleek dat er een enorm tekort was aan goede schepen. Op initiatief van raadpensionaris Johan de Witt besloten de Staten-Generaal om in hoog tempo zestig nieuwe schepen te laten bouwen, naar het model van de Vrijheid. Deze schepen waren de eerste standaardfregatten van de Nederlandse marine. De meeste kwamen pas na het einde van de oorlog (1654) in de vaart, maar tijdens de volgende oorlog met de Engelsen werd de juistheid van het vlootbouwbesluit bewezen. Nooit behaalde de Nederlandse vloot zoveel overwinningen op haar aartsvijand als toen. De Vierdaagse Zeeslag in 1666 en de Tocht naar Chatham het jaar daarop zijn daarvan de bekendste.

Oorlogsschip de Vrijheid op het IJ voor Amsterdam

Dit grote paneel van 75 x 140 cm laat nog een ander aspect van de modernisering van het zeewezen zien. Links, aan de oever van het IJ, staat het Zeemagazijn van de Amsterdamse Admiraliteit. Dit gebouw maakte deel uit van een groot, modern werfcomplex op het eiland Kattenburg, waarvan de aanleg in 1655 was begonnen. Voor de bouw en de bevoorrading van de `Nieuwe Vloot' was het magazijn van essentieel belang. Het gebouw was in 1658 gereed en dat is voor dit wel gesigneerde maar ongedateerde penschilderij tot nu toe als argument voor de datering gebruikt: omstreeks 1660.

De schilder Ludolf Backhuysen

Ludolf Backhuysen behoort tot de beste zeeschilders van de zeventiende eeuw. Dit penschilderij is een absoluut hoogtepunt onder de weinige penschilderijen van deze meester. Waarschijnlijk heeft hij deze techniek alleen in het begin van zijn carrière beoefend. Ondanks dat, moet het toch gerekend worden tot de beste werken die hij heeft gemaakt. Een penschilderij is in feite een verduurzaamde tekening, meestal op paneel, maar soms ook op doek. De techniek van het penschilderen is vrijwel beperkt gebleven tot de marineschilderkunst en leent zich bijzonder goed voor de weergave van het subtiele lijnenspel van met name de tuigage van een zeilschip.

De aankoop

Het schilderij was tot voor kort eigendom van het Koninklijk College Zeemanshoop in Amsterdam. Dankzij de royale bijdragen van een groot aantal fondsen kon het museum dit belangrijke kunstwerk aankopen.

Adres en openingstijden

Nederlands Scheepvaartmuseum Amsterdam, Kattenburgerplein Amsterdam. Bereikbaar met bus 22, 42 of 43 vanaf Centraal Station (5 minuten) of te voet (15 minuten). Openingstijden: dinsdag t/m zondag 10.00 tot 17.00 uur. Tijdens schoolvakanties ook op maandag geopend.