Stadsdeel Amsterdam Zuidoost


Opening Kruitberg
14 november 2005
Feestelijke opening Kruitberg een hele kunst

Vrijdagmiddag 18 november a.s. opent stadsdeelvoorzitter Elvira Sweet de nieuwe ateliers in Kruitberg. Tegelijkertijd wordt de oplevering van de woningen van deze vernieuwde flat Kruitberg gevierd middels de onthulling van een kunstwerk dat kunstenares Marieken Verheijen in nauwe samenwerking met de flatbewoners gemaakt heeft. Dit kunstwerk onthult de geboorteplaats van de bewoners van Kruitberg.

De ateliers in Kruitberg zijn de eerste van de zes ruimten die binnen het Programma Betaalbare Ruimte van het stadsdeel Zuidoost zijn gerealiseerd. De ateliers zijn mede gefinancierd door de gemeente Amsterdam en de Europese Unie. Met het Programma Betaalbare Ruimte probeert het stadsdeel ondernemers tegen betaalbare huren te huisvesten om zo de sociaal-economische positie in de Bijlmer te versterken en de leefbaarheid in de buurt te vergroten.

Samen met woningstichting Rochdale en de stichting Open Ateliers is het stadsdeel jarenlang bezig geweest met de realisatie van de permanente en betaalbare ateliers en werkruimte voor kunstenaars uit Zuidoost. De ateliers bevinden zich in de plint van de flat. Naast de ateliers is er ook bedrijfsruimte voor de stichting Steengoed en de stichting United Different Voices. De komst van de kunstenaars is een aanwinst voor de vernieuwde K-buurt. Er zijn ook werkplaatsen waar scholieren en buurtbewoners terecht kunnen voor cursussen en workshops. De ateliers bieden ruimte aan 30 `Bijlmerkunstenaars' die voorheen een nomadenbestaan hadden en van sloopflat naar sloopflat trokken. Aan dit bestaan is met de oplevering van de ateliers een einde gekomen.

Naast de ateliers bestaat Kruitberg uit 328 vernieuwde huurwoningen en 30 nieuwe koopwoningen. Verder zijn er nog niet eerder zoveel milieuvriendelijke voorzieningen getroffen als in Kruitberg. Zo staan er zonnepanelen (800 m2) op het dak en zijn er lichtcellen (200 m2) verwerkt in de zuidgevel. Deze twee systemen zorgen voor een deel van de warmte en elektriciteit van het gebouw. Tevens kan uit het ventilatiesysteem warmte worden terug gewonnen. Kruitberg is hiermee een uitermate schoon en zuinig gebouw. Kortom, Kruitberg is een hele kunst.