Gemeente Hoorn


Opgraving middeleeuws klooster Bethlehem op vrijdagmiddag 18 november open voor publiek

Persbericht d.d.: 15 november 2005

Op vrijdag 18 november van 13.30 tot 16.00 uur stelt de Archeologische Dienst Hoorn belangstellenden in de gelegenheid om een kijkje te nemen bij de opgraving van het middeleeuwse klooster Bethlehem (1475) in Blokker.
Pelgrimshoorn uit 1575 Het terrein is te vinden achter Bangert 38 en 36. Het is toegankelijk via een hek tussen beide percelen. Bezoekers moeten er rekening mee houden dat de parkeermoge-lijkheden aan de Bangert nogal beperkt zijn. Ze kunnen hun auto alleen kwijt in de berm. Vanwege de modderigheid op het opgravingsterrein verdient het

aanbeveling laarzen mee te nemen. De toegang is gratis.

Tijdens het archeologisch onderzoek bleek dat klooster Bethlehem veel groter is geweest dan tot nu toe op basis van waarnemingen in de zestiger jaren en het proefonderzoek van 2003 gedacht werd. De restanten van het klooster zijn namelijk nogal summier. Ze konden pas goed worden waargenomen en geĂŻnterpreteerd nu er grote opgravingsvlakken zijn blootgelegd. Wat ervan te zien is, beperkt zich tot uitbraaksleuven met baksteenpuin, enkele waterputten en hier en daar een restant van een muur. Maar het afval uit de kloosterperiode is beter bewaard gebleven. Er zijn rijk gevulde afvalkuilen en met afval gedichte sloten ontdekt. Daaruit blijkt dat hier een religieuze leefgemeenschap vertoefd heeft. De meest interessante objecten zullen tijdens de publieksmiddag op 18 november te zien zijn. De Archeologische Dienst bekijkt nog of het mogelijk is op een van de stortheuvels een uitzichtplek te maken, zodat de bezoekers van bovenaf een goed overzicht krijgen van het terrein en de daar aanwezige resten.

Voor informatie over de opgraving zijn aanwezig: Guus v.d. Berg, archeoloog en Cees Aay, veldtechnicus van de Archeologische Dienst Hoorn. Startpunt voor de rondleiding is de op het terrein aanwezige opgravingskeet.

---