Cps

Persbericht

Eerste docentenwebsite voor seksuele vorming

Amersfoort, 16 november 2005

Op vrijdag 18 november 2005 gaat om 15.00 uur de website www.seksuelevorming.nl live. Dit is de eerste site in Nederland met een complete en geschikte leerlijn voor leerlingen in het basis en voortgezet onderwijs. De site is ontwikkeld door CPS onderwijsontwikkeling en advies en de Rutgers Nisso Groep, kenniscentrum seksualiteit, en is speciaal bedoeld om het leerkrachten in het basisonderwijs en docenten in het voortgezet onderwijs gemakkelijker te maken om hun lessen seksuele vorming samen te stellen en te geven.

Issues in de media zoals de recente groepsverkrachtingen door jonge adolescenten en diverse publicaties rondom abortus, loverboys, tienerzwangerschappen en de seksuele gezondheid van allochtonen, maken de noodzaak van structurele seksuele voorlichting en vorming op scholen duidelijk. Seksuele en relationele vorming is meer dan voorlichting over hoe je zwanger kunt worden en hoe je veilig kunt vrijen. Het zou ook moeten gaan over zaken als seksuele voorkeur, grenzen en wensen, normen en waarden en respect.

Uit het recente onderzoek .Seks onder je 25e. van de Rutgers Nisso Groep blijkt dat de school een belangrijke bron van informatie is als het gaat om kennis over seksualiteit. Maar lessen seksuele voorlichting geef je niet zomaar even. Praten over seks is lastig en voorlichting over de .technische. kant alleen is niet genoeg.

De website www.seksuelevorming.nl biedt hierbij praktische hulp voor docenten. De site gaat namelijk in op alle thema.s die horen bij seksuele vorming, inclusief cruciale thema overstijgende aspecten zoals weerbaarheid, communicatie en het omgaan met verschillende normen en waarden. Tevens biedt de website docenten de mogelijkheid om zowel op onderwijsniveau als op thema geschikt lesmateriaal te selecteren.

De inhoud van het lesmateriaal is geschikt bevonden door deskundigen van de Rutgers Nisso Groep. Om leerkrachten en docenten vervolgens te begeleiden bij het geven van deze lessen, biedt de site veel praktische lestips. De site bevat verder relevante links, achtergrondinformatie en literatuurverwijzingen. Ten slotte geeft CPS onderwijsontwikkeling en advies concrete adviezen voor een structurele aanpak van seksuele vorming op scholen. De site is ontwikkeld in opdracht van de ministeries van OCW en VWS.

Einde Kopij


---

Noot voor de redactie,