Gemeente Zwolle

Viaduct krijgt flitsend uiterlijk

Vrijdag 18 november 2005 heropent wethouder Janco Cnossen het onlangs opgeknapte viaduct dat de Rembrandtlaan verbindt met de Monteverdilaan. De pilaren onder het viaduct zijn door jongeren uit Zwolle opnieuw beschilderd.

De 36 pilaren onder het viaduct zijn beschilderd met motieven die passen bij het thema 'flitspalen'. Dit is een knipoog naar verkeersdeelnemers die kennismaken met de flitser van politiecamera's. Verschillende tieners uit Holtenbroek en Dieze-West hebben in twee workshops een spoedcursus schilderen gekregen van drie Zwolse kunstenaars. Hierna konden ze onder begeleiding van dezelfde kunstenaars en medewerkers van Travers met de echte pilaren aan de slag. De jongeren hebben vooral geprobeerd de reactie van de geflitste personen in beeld te brengen.

Dit viaduct is het tweede project dat jongeren samen met kunstenaars hebben opgeknapt. Eerder is de Devotentunnel al van een nieuw uiterlijk voorzien. In de 'scène' van graffitispuiters bestaat de code dat er over andere (mooie) kunstwerken niet meer gespoten wordt. In andere steden is deze regel al meerdere malen bewezen. De opgeschilderde locaties krijgen daarmee een vrolijke uitstraling wat bijdraagt aan een gevoel van veiligheid.

Dit project wordt financieel ondersteund door de gemeente Zwolle, in het kader van 'Dit is Zwolle'. Onder de naam 'Dit is Zwolle' worden verschillende deelprojecten uitgevoerd. Het uiteindelijke doel is de veiligheidsbeleving van alle Zwollenaren te vergroten, door duidelijke toedeling van verantwoordelijkheden.


---