Ingezonden persbericht


Geef gebruikers broedplaatsen meer zeggenschap

Vandaag wordt tijdens de Manifestatie Broedplaats teruggekeken op 5 jaar broedplaatsenbeleid. Amsterdam Anders/ De Groenen is bezorgd over de tendens om broedplaatsen alleen als economische factor te zien. Raadslid Jupijn Haffmans luidt tijdens de manifestatie de noodklok: We moeten terug naar de basis. Initiatieven van onderop steunen in plaats van veel geld steken in de zogenoemde creative industries .

In het verleden hebben krakers altijd plekken in de stad veroverd voor bruisende niet-commerciële vrijplaatsen. In de silo, Vrieshuis Amerika en de kalenderpanden konden jonge kunstenaars terecht met frisse ideëen. In de loop der jaren verdween een groot deel van deze plekken echter weer om plaatst te maken voor de plannen van wethouder Stadig en projectontwikkelaars voor kantoren en luxe woningen. Totdat de vrijplaatsen op begonnen te raken en duidelijk werd dat iets gedaan moest worden om jonge kunstenaars in de stad te houden. Hiervoor werd het broedplaatsenbeleid opgezet.

Nu, 5 jaar later, heeft Amsterdam er vooral veel ateliers bij gekregen. Hoe belangrijk ook, daarmee is de oorspronkelijke doelgroep van het broedplaatsen beleid maar mondjesmaat geholpen. Deze 5 jaar broedplaatsenbeleid gingen ook nog eens gepaard met de stijgende populariteit van de creative industries , aldus Haffmans. Dat heeft ertoe geleid dat er steeds meer startende culturele ondernemers terechtkomen in de broedplaatsen en dat het concept broedplaats nu helemaal in die creatieve kennisstad wordt geplaatst. Haffmans ziet de oorspronkelijke vrijplekken weer in het gedrang komen: Onlangs werd pakhuis Afrika ontruimd, het allerlaatste bolwerk aan het IJ. En de ADM en Kinetisch Noord, waar veel van de verdreven krakers terecht kwamen, komen in de knel door economische belangen en strenge brandveiligheidseisen.

Wel doorgaan met het broedplaatsenbeleid, stelt Amsterdam Anders/ De Groenen, maar dan door ondersteuning aan de onderkant: de initiatieven van onderop moeten beschermd worden. Niet door ze in een keurslijf te proppen, maar door hen zelf zoveel mogelijk zeggenschap te geven. Amsterdam Anders/ De Groenen ontvouwt haar ideeën hierover in de notitie Terug naar de basis van broedplaats naar vrijplek , die vandaag gepresenteerd wordt op de manifestatie BroedplaatsAmsterdam in de Plantage Dok.


---