Gemeente Gouda


persbericht: uitvoering 'integraal veiligheidsbeleid' op schema (16/11/2005)

De sinds 2000 gekozen meerjarige consequente aanpak van veiligheid in Gouda werkt. Cijfers van politie Hollands Midden geven het algemeen beeld dat de daling van het aantal incidenten sinds 2002 zich in 2005 voortzet. Wel blijkt dat de aanpak op enkele aspecten verder geïntensiveerd moet worden. Het aantal auto-inbraken bijvoorbeeld is dit jaar gestegen.

In de toekomst wordt nog meer nadruk dan voorheen gelegd op het voorkomen dat jongeren overgaan tot overlast of criminaliteit. Preventie en een persoonsgerichte aanpak van overlast gevende jongeren blijken hierbij noodzakelijke instrumenten en krijgen daarom in het vervolgtraject meer aandacht.
Binnen het Integraal VeiligheidsBeleid (IVB) voert de gemeente projecten uit met haar veiligheidspartners, politie, burgers, Openbaar Ministerie en welzijnsorganisaties. In een rapportage aan de gemeenteraad doet het college verslag van de voortgang van de uitvoering van het IVB. Download de voortgangsrapportage (pdf)

veiligheid in de stad
Cijfers van politie Hollands Midden geven het algemeen beeld dat de daling van het aantal incidenten sinds 2002 zich in 2005 voortzet. Cijfers laten een stabilisering zien voor wat betreft vernielingen. Opmerkelijke uitzondering vormt de stijging van het aantal auto-inbraken ten opzichte van vorig jaar. Dit jaar hebben reeds 45 aanhoudingen plaatsgevonden voor dit delict; dit is meer dan in geheel 2004. De aanpak van de politie en gemeente, zoals nadruk op preventie en invoering van cameratoezicht, heeft ertoe geleid dat daders, om de pakkans te verkleinen, nu door de gehele stad opereren. Ook is het opvallend dat mensen nog steeds waardevolle goederen (zichtbaar) achterlaten in hun auto, ondanks de bekendheid van het probleem. Via een campagne wordt mensen daar extra op gewezen.

veilige woon- en werkomgeving
Bij dit beleidsveld richt de gemeente zich samen met haar partners op het verbeteren van de veiligheid in probleemgebieden. Burgers en instellingen spelen in veel projecten een belangrijke rol als het gaat om het voorkomen van problemen. De gemeente zet in op het verhogen van burgerparticipatie door bewonersavonden in wijken te organiseren, klankbordgroepen te installeren en door alert te reageren op klachten, meldingen en suggesties van bewoners. Ook is er meer nadruk op toezicht en handhaving waarbij in aanvulling op strafrechtelijke maatregelen ook nieuwe instrumenten zijn ingezet zoals samenscholingsverbod en verblijfsontzeggingen.

bedrijvigheid en veiligheid
De samenwerking tussen Goudse ondernemers en de gemeente is verder geïntensiveerd. Een voorbeeld hiervan is het project Veilig Uitgaan waarbij verenigde Horecaondernemers, politie, brandweer, milieudienst, wijkteam Binnenstad en de gemeente samenwerken bij het terugbrengen van geweld en overlast in de binnenstad. Een resultaat hiervan is extra inzet van politie tijdens uitgaansuren.

jeugd en veiligheid
Op het gebied van het jeugdpreventiebeleid kiezen de veiligheidspartners voor het vroegtijdig signaleren en aanpakken van jongeren die al afglijden en voor de aanpak van overlastgevende jongeren en criminelen. Hierbij wordt per persoon geanalyseerd wat de onderliggende problemen zijn en wordt een individueel traject ontwikkeld om de betreffende persoon op het goede pad te krijgen/houden. Deze aanpak is verder geprofessionaliseerd met het benoemen van individuele casemanagers die een jongere volgen en begeleiden. De persoonsgerichte aanpak is zeer tijdsrovend maar blijkt in de praktijk de enige manier om deze jongeren structureel weg te houden van criminaliteit. Jongeren moeten redenen hebben om op het rechte pad te blijven. Scholing, werk, relaties etc. spelen hierbij een rol. De persoonsgerichte aanpak blijkt zeer noodzakelijk en krijgt daarom meer nadruk in de verdere uitvoering van het IVB.