Gemeente Enschede

Prijs voor schone kleding gemeente Enschede

vrijdag 18-11-2005

Landelijke onderscheiding

De gemeente Enschede ontving op 16 november uit handen van staatssecretaris Van Geel (Milieu) de Nederlandse Duurzaam Inkopen Prijs 2005. De prijs is uitgereikt tijdens de Netwerkdag Duurzaam Inkopen te Utrecht. Het betreft een landelijke onderscheiding voor schone overheidsprojecten, waarbij optimale milieu- en sociale normen worden gehanteerd bij het inkoopbeleid. De gemeente Enschede ontvangt de prijs voor de manier waarop de gemeente dienstkleding inkoopt. Naast Enschede dongen ook gemeenten als Haarlem, 's-Hertogenbosch, Heerlen en Nieuwegein en de provincie Noord-Brabant naar de prijs.

Bij de inkoop van dienstkleding ging de gemeente Enschede zeer zorgvuldig te werk. Zo eiste de gemeente dat de toeleverancier kon aantonen zich actief in te zetten voor duurzame verbetering van de arbeidsomstandigheden bij de fabrieken in de landen waar de kleding wordt geproduceerd. De nieuwe leverancier is ook daadwerkelijk lid geworden van de Fair Wear Foundation, die zich wereldwijd sterk maakt voor internationaal erkende arbeidsomstandigheden.

Daarnaast stelde de gemeente in het bestek strenge milieu-eisen. De kleding mocht bijvoorbeeld geen gegalvaniseerde knopen, sluitingen of gespen bevatten en geen CFK's. Wat betreft materiaal, verpakking, vervoer en recycling moest de nieuwe outfit voldoen aan de standaard van het Europese ecolabel textiel.

Met een beleid van duurzaam inkopen en duurzaam beheer zet de gemeente Enschede zich ervoor in de landelijke norm te halen voor maatschappelijk verantwoord beleid. Volgens deze norm moet de gemeente in 2010 minstens de helft van het aantal inkopen en aanbestedingen duurzaam verrichten. Om dit te bereiken werkt de gemeente bijvoorbeeld aan een plan voor milieuvriendelijke inzet van bedrijfswagens.


---