Ingezonden persbericht


Persbericht

Minister Verdonk neemt kijkje bij het schoolvoorbeeld op het gebied van multiculturele ouderenzorg

Zorgcentrum Transvaal viert 15-jarig bestaan Multicultureel Beleid

Den Haag, 18 november 2005 Gistermiddag vierde zorgcentrum Transvaal, onderdeel van Woon- en Zorgcentra Haaglanden (WZH), het 15-jarig bestaan van haar multiculturele beleid. Ter gelegenheid van dit lustrum vond er gistermiddag een viering plaats in het zorgcentrum waarbij Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie eregast was. Tijdens de viering die in het teken stond van Multiculturele samenwerking en samenleving in het zorgcentrum , was er dans en muziek, werden er workshops gegeven en werd uitgebreid gediscussieerd over de zin en onzin van een multicultureel beleid in een zorgcentrum.

In 1990 startte Transvaal met de dagverzorging voor oudere Surinamers. Hiermee veranderde een traditioneel verzorgingshuis in een multicultureel en multifunctioneel centrum. Inmiddels vervult Transvaal een voorbeeldfunctie in Nederland als het gaat om multicultureel beleid. De dagelijkse bereiding van HALAL-maaltijden en de recent gestarte dagopvang voor Turkse ouderen zijn enkele voorbeelden van succesvolle projecten. In zijn toespraak wees directeur Frits Rijsemus op het geheim van Transvaal: het streven naar samenleven in plaats van integreren. Rijsemus: Het aantal allochtone ouderen in onze samenleving neemt in snel tempo toe. Als verzorgingshuis moet je daar ook op inspelen. Wij vinden dat integreren hierbij geen doel op zich is. Binnen Transvaal zijn we erin geslaagd een modus te vinden waarin autochtone en allochtone ouderen met elkaar kunnen samenleven. Op een prettige manier, met respect en ruimte voor elkaars cultuur. En dat is waar het uiteindelijk om gaat.

Frits Rijsemus greep de gelegenheid aan om de politiek, inclusief Minister Verdonk, op te roepen zich in te spannen voor het behoud van de zelfstandigheid van de allochtone oudere. Rijsemus: Er zijn de afgelopen jaren veel faciliteiten wegbezuinigd. Allochtone ouderen krijgen bijvoorbeeld geen Nederlandse les meer. Daardoor kunnen ze veel minder lang zelfstandig blijven wonen en moeten ze dus veel eerder een beroep doen op de kostbare opvang van een verzorgingshuis. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.

In haar toespraak voor de bewoners, medewerkers en bestuur van het zorgcentrum prees Minister Verdonk de wijze waarop allochtone ouderen met verschillende culturele afkomsten in Transvaal naast en met elkaar kunnen leven. Ze wees daarbij op het belang, nu en in de toekomst, van goede multiculturele opvangvoorzieningen. Na haar toespraak werd de Minister rondgeleid door het zorgcentrum waar ze letterlijk en figuurlijk kon proeven van de sfeer zoals die alle dagen wordt beleefd in zorgcentrum Transvaal.

Over Woon- en Zorgcentra Haaglanden

Woon- en Zorgcentra Haaglanden (WZH) is één van de grotere koepelorganisaties op het gebied van ouderenzorg in de regio Haaglanden. WZH gaat uit van het principe dat bewoners, cliënten, medewerkers en vrijwilligers voor elkaar bezig zijn. De WZH- woon-zorglocaties hebben elk een eigen identiteit en bewonerscultuur. Ieder huis is anders en kent andere werk-, woon- en leefomstandigheden. Er wordt veel gewerkt aan wijkgerichte zorg in de vorm van maaltijdvoorzieningen, zorgabonnementen en mogelijkheid tot deelname aan activiteiten. Deze diversiteit in woonvormen en zorg binnen de verschillende locaties is kenmerkend voor en tevens de kracht van WZH.