Gemeente Hellendoorn


Raad besluit tot financiële bijdrage voor Platform en Hulpfonds in begrotingsraad

In de begrotingsraad van afgelopen dinsdag 15 november besloot de gemeenteraad unaniem tot het aannemen van twee initiatiefvoorstellen die financieel bijdragen aan de sociale betrokkenheid in de samenleving. Het ene voorstel, van CDA en PvdA/ GL, houdt een financiële bijdrage in van ⬠36.000 aan de in oprichting zijnde 'Stichting Hulpfonds Hellendoorn', het andere voorstel, van het CDA, een financiële bijdrage van ⬠5.000 aan de oprichting van het Platform voor Levensbeschouwing en Religie.

Hulpfonds Hellendoorn
Organisaties in het Cliëntenplatform Werk en Inkomen hebben de gemeente gewezen op de toenemende armoede in onze gemeente en een beroep gedaan op de gemeente om de in oprichting zijnde Stichting Hulpfonds Hellendoorn financieel te ondersteunen. De stichting wil particulieren, bedrijven, kerken en overheden benaderen om hen te ondersteunen. Hun doel is om financiële, materiële en begeleidende hulp aan personen in de gemeente Hellendoorn te bieden die financiële hulp nodig hebben en dit niet (voldoende) kunnen ontvangen via andere wegen. Het gaat om eerste levensbehoeften. Weliswaar zou de overheid mensen die steun nodig hebben moeten helpen, maar de organisaties constateren dat dit steeds minder gebeurt. Het fonds is bedoeld als achterliggende voorziening. Het voorstel van CDA en PvdA/ GL houdt in dat jaarlijks een bedrag van ⬠1,- per inwoner aan het Hulpfonds wordt overgemaakt, wat betekent dat zodra de stichtingsakte is gepasseerd een bedrag van jaarlijks ⬠36.000 wordt overgemaakt tot dat de raad anders besluit.

Platform voor Levensbeschouwing en Religie
Vertegenwoordigers van diverse religies en groeperingen uit Hellendoorn hebben besloten een Platform op te richten voor Levensbeschouwing en Religie. Reden is de toename van spanningen binnen onze samenleving en groeiende tegenstelling tussen verschillende, godsdienstige, bevolkingsgroepen. De leden van het Platform hebben als doel dat inwoners van Hellendoorn elkaar beter leren kennen en begrijpen waardoor ze elkaar sneller weten te vinden wanneer er zich problemen voordoen. Ook willen zij zich gaan inzetten om het publieke debat over de bijdrage van levensbeschouwingen aan het welzijn van burgers in de gemeente te stimuleren. Daardoor willen ze de krachten versterken die een positieve invloed hebben op de opbouw van de multiculturele samenleving, willen ze racisme en discriminerende tendensen bestrijden en het wederzijds respect tussen de verschillende levensbeschouwelijke groeperingen in de gemeente Hellendoorn versterken. De leden van het Platform willen in 2006 starten met het organiseren van diverse activiteiten om hun doelstellingen te realiseren. Voor dit initiatief heeft de raad unaniem ⬠5000 beschikbaar gesteld.