Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


PERSBERICHT

Amsterdam, 18 november 2005

Jeugdraad Baarsjes: kinderen beslissen zelf over 3000 euro

Leerlingen van basisscholen De Roos en de Admiraal de Ruijterschool mogen komende maandag 21 november zelf beslissen waar ze 3000 euro aan willen uitgeven. Tijdens de Jeugdraad praten, discussiëren en beslissen zij over voorstellen om het geld goed te besteden. Op die manier leren de 45 kinderen spelenderwijs hoe de politiek werkt.

De stadsdeelraad De Baarsjes wil graag kinderen betrekken bij de politiek. Op 29 en 30 november stelt de raad de begroting 2006 vast. Voorafgaand aan die begrotingsvergadering is er dus de vergadering van de Jeugdraad. De leerlingen worden verdeeld over vijf bestaande fracties, waarbij ze worden begeleid door 'echte' raadsleden. Binnen hun fracties kiezen ze voor een van de voorstellen die het Dagelijks Bestuur zal inbrengen. Daarna moeten de verschillende fracties het eens worden in een openbare raadsvergadering. Daarbij wordt de werkelijkheid zo goed mogelijk nagebootst, inclusief insprekers, overleg, schorsingen, etc. Aan het eind van de raadsvergadering mogen de kinderen echt stemmen over de voorstellen voor het uitgeven van 3000 euro.

De drie leden van het Dagelijks Bestuur zullen maandag vier voorstellen doen:


- een theatervoorstelling;


- nieuwe boeken of cd-roms voor de schoolbibliotheek;


- een sportdag met een andere school uit De Baarsjes, met aansluitend een klein feestje;


- anders: de partijen komen met een eigen idee.

De Jeugdraad, in de raadzaal van stadsdeel De Baarsjes, begint om 13.00 uur en zal om 15.00 uur eindigen na de finale stemming.




Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam