Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Utrecht, 18 november 2005

Jongeren tegen verplichte opslag van telefoon- en e-mailverkeer

Jongerenvertegenwoordiger adviseert minister Brinkhorst op VN-top

69% van de Nederlandse jongeren ziet het niet zitten dat hun e-mails en telefoongesprekken voor bepaalde tijd worden opgeslagen. Dit bleek uit een enquête die de 20-jarige jongerenvertegenwoordiger, Eddy Bruin, hield onder meer dan 250 jongeren. De resultaten zijn voor hem reden tot actie, want in Brussel wordt gewerkt aan een wetsvoorstel waarin dit juist wél wordt vastgelegd voor Europa. Op de VN-top over de informatiemaatschappij die deze week plaats vindt in Tunis, maakte Eddy aan minister Brinkhorst duidelijk wat Nederlandse jongeren nu eigenlijk vinden van ICT en de informatiemaatschappij.

Om zijn boodschap kracht bij te zetten, bood Eddy zijn onderzoek aan aan de minister. Uit het onderzoek blijkt ook dat 90% van de jongeren er geen probleem mee heeft om auteursrechtelijk beschermde films en MP3 tjes te downloaden. Zij vinden dat de bedrijven te star zijn in hun distributiebeleid en willen juist méér distributie via het internet. Daarnaast vindt de meerderheid (65%) van de Nederlandse jongeren dat de overheid meer diensten zou moeten aanbieden via de digitale snelweg. Zo zien de meeste jongeren het bijvoorbeeld wel zitten om in de toekomst hun stem voor het parlement via het internet uit te brengen. Ook deze punten neemt Eddy mee in zijn lobby bij regeringsleiders.

Eddy verblijft nog tot zaterdag in Tunis op de World Summit on the Information Society. Niet alleen om minister Brinkhorst maar ook andere regeringen die beslissen over de toekomst van de informatiemaatschappij, te overtuigen van de mening van jongeren.

De Nationale Jeugdraad vindt het belangrijk dat jongeren kunnen meedoen, meedenken en meebeslissen over alles wat zij zelf belangrijk vinden. Ook op internationaal niveau. Daarom kiest de Jeugdraad jaarlijks jongerenvertegenwoordigers die namens alle Nederlandse jongeren spreken op belangrijke internationale bijeenkomsten en jongeren informeren over internationale zaken.

Kijk ook op www.jeugdraad.nl

Noot voor redactie,