Gemeente Helmond

Wethouder Ruud van Heugten
Foto: Slooppanden Mierloseweg November 2005 Een doorbraak die leidt tot afbraak
Deze week hebben we een doorbraak bereikt in het probleem van de sloopwoningen aan de Mierloseweg. Net als wij stoorde iedereen zich aan de rij van 10 dichtgeplankte woningen vanwege het verloederde aangezicht en de veiligheidsrisicos. Omwonenden hebben regelmatig gevraagd om de woningen, die in particulier bezit zijn, te slopen. Maar binnen de bestaande handhavingsmogelijkheden was het niet mogelijk dit af te dwingen. Uiteindelijk zijn we erin geslaagd de woningen aan te kopen. Nu kunnen we wel tot actie over gaan. Naar verwachting zullen voor de kerst de woningen gesloopt zijn. Daarmee is deze doorn in het oog verdwenen.

Foto: Bezoek Minister Dekker

November 2005 Minister Dekker op bezoek in de Binnenstad Het kabinet steunt het opknappen van oude
stadswijken. Verantwoordelijk minister Dekker (VROM) heeft 56 aandachtswijken benoemd waar die vernieuwing zo snel mogelijk moet plaats vinden. Zo ook de Binnenstad Helmond. Om te weten hoe het met de herstructurering verloopt, kwam de minister zelf een kijkje nemen. In het nieuwe Wijkhuis De Fonkel heb ik haar onze resultaten gepresenteerd. Tijdens de wandeling buiten kon de minister dat met eigen ogen aanschouwen, terwijl bewoners haar vertelden wat hun ervaringen zijn. Bij haar vertrek zei de minister positief verrast te zijn over de prestaties in Helmond. Een opsteker voor allen die er hard aan werken.

Foto: Suytkade Oktober 2005 Suytkade gaat de lucht in. Wie deze dagen over de Kanaaldijk rijdt ziet hoe op Suytkade bouwkranen het betonnen skelet van de nieuwbouw omhoog tillen. Ongeveer per dag komt er een woning bij. Inmiddels is van het eerste appartementenblok het hoogste punt bereikt. Met een flinke knal mocht ik de vlaggen onthullen en de ballonnen loslaten. In mijn toespraak heb ik woningbouwvereniging WoCom een compliment gegeven voor hun pioniersgeest om op Suytkade de eerste huurwoningen te laten bouwen. En voor bouwer Van Wijnen hoop ik dat alles mee blijft zitten, zodat we mei volgend jaar de eerste sleutels kunnen overhandigen.

Foto: Ontwerp nieuwe fabriek voor Kappa Van Dam Oktober 2005 Kappa Van Dam bouwt grootste fabriek op BZOB
Eindelijk is het officiële startsein voor de bouw van de nieuwe fabriek voor Kappa Van Dam gegeven. Deze producent en bewerker van golfkarton is al sinds begin vorige eeuw aan de Kanaaldijk gevestigd. Begin 2007 gaat men verhuizen naar het BZOB. De oude fabriek wordt gesloopt en daar komen huizen voor in de plaats, in het plan De Groene Loper. Een aantal keren heeft dit plan vanwege financiën, procedures en fusieperikelen aan een zijden draad gehangen en dreigde de nieuwbouw in Helmond niet door te gaan. Mede voor de vele werknemers van Kappa ben ik blij dat een zijden draad toch heel sterk kan zijn..

Foto: Bezoek BrabantStad Oktober 2005 Rondje BrabantStad start in Helmond
Een werkbezoek van Tweede Kamerleden aan de 5 grote Brabantse steden begon s morgens met de aankomst op het station in Helmond. Een mooie gelegenheid om te laten zien dat hier het nodige aan moet gebeuren. Een voetgangersbrug, een zuidelijke entree, een fraaier stationsgebouw en betere fietsenstalling. En een autotunnel onder het spoor door, zodat we niet meer ellenlang voor de overweg moeten wachten. Omdat dit alles heel veel geld kost, heb ik een pleidooi gehouden voor een rijksbijdrage van 15 miljoen. Als binnenkort in de Tweede Kamer de begrotingen worden besproken, hoop ik dat men nog even aan Helmond wil denken.

Foto: Maquette Berlijn Juli 2005 De grootste maquettes die ik ooit gezien heb
Dat gebeurde tijdens een bezoek aan Berlijn. Op het gebied van stedenbouw en architectuur een stad waar veel te zien is. Bovendien een stad met een unieke en interessante geschiedenis. Dat maakte veel indruk op mij. Zo ook de reuze-maquettes in het informatiecentrum van de afdeling Ruimtelijke Ordening. Tot wel 40 m2 groot. Daarmee krijg je natuurlijk snel een goed overzicht van de stad, en kan de gids een schat aan informatie kwijt. Al met al een leerzame excursie die de moeite waard was.

Foto: Hoogste punt Zonnekwartier Juli 2005 Volop zon in nieuwe Zonnekwartier

Het gaat goed met de nieuwbouw in het Zonnekwartier. In juli vorig jaar mocht ik de eerste damwand de grond in duwen, waarmee de bouw officieel van start ging. Precies één jaar later vieren we het bereiken van het hoogste punt in de eerste fase. De vaart in de bouwtrein zit er goed in. Als het zo door gaat dan kunnen voor het eind van dit jaar de eerste bewoners van de huur- en koopwoningen hun nieuwe woning betrekken. Zowel bij de start bouw, als ook nu bij het hoogste punt scheen de zon volop. Het Zonnekwartier doet haar naam dus alle eer aan.

Foto: Heistraat Juni 2005 Een ontbijt met handtekeningen Soms moet je extra vroeg uit de veren. Zo ook deze ochtend. Want vanwege overvolle agendas vond al om 8.00 uur de ondertekening plaats van de contracten voor het maken van een winkelplein in de Heistraat. Contractpartijen zijn naast de gemeente de projectontwikkelaars Hurks en Adriaans, en woningbouwvereniging Volksbelang. Bij het project van het nieuwe winkelplein zijn ook veel winkeliers en bewoners van de Heistraat betrokken geweest. En natuurlijk het wijkoverleg Binnenstad. Daarom werden ook zij uitgenodigd bij de ondertekening aanwezig te zijn. Als beloning wachtte een gezellig ontbijt.

Foto: Fietstocht Juni 2005 Op de fiets door de stad Grote (woning)bouwprojecten zijn complex en tijdrovend. Vandaar dat we binnen de gemeentelijke organisatie een speciaal Projectbureau hebben gevormd. De projectleiders van dit bureau zorgen voor afstemming van de bouwplannen binnen de diverse afdelingen (ruimtelijke ordening, verkeer, grondzaken, groen, welstand, etc.) en bewaken de voortgang. Verder zijn zij het aanspreekpunt voor de bouwers en projectontwikkelaars. Sinds de groeistadperiode is dit een succesvolle aanpak. Eens per jaar stapt het hele team op de fiets, en maken we een rondje Helmond langs de projecten, waarbij het aangename met het nuttige wordt verenigd. Ook voor enkele collegeleden indrukwekkend en interessant.

Foto: Taart Juni 2005 En toen was er een reuze varkenstaart.. Om het tweede deel van Brandevoort te kunnen bouwen, moeten een aantal grote varkensbedrijven worden verplaatst. Dat is een ingewikkelde en kostbare klus, en het vergde dan ook lang onderhandelen voordat we daar uit waren. Maar mede dankzij de geweldige steun van medewerker Frank en adviseur Albert, kon ik eind april de hand schudden met de eigenaren, de families Van Gennip en Van Asten. Dat betekende het einde van veel spannende gesprekken, waarbij over en weer hard en zwaar werd onderhandeld, maar altijd met respect voor elkaar. Om dat te onderstrepen had onderhandelaar Antoon van Gennip bij het zetten van de handtekening een reusachtige taart laten maken. Daarop stonden naast de afbeeldingen van betrokkenen, -u raadt het al- ook de nodige varkens

Foto: Chatten

Juni 2005
Chatten met bezoekers van de virtuele Binnenstad Als wethouder moet je van vele markten thuis zijn. Ook digitaal moet je mee kunnen. Want vanavond heb ik samen met wethouder Bethlehem een chatsessie met mensen die onze virtuele Binnestad bezoeken. We beantwoorden dan live vragen van bezoekers. Als u de virtuele Binnenstad nog niet kent ga dan snel naar www.binnenstadhelmond.nl of klik op het binnenstad-icoon van de home pagina. U kunt hier levensecht en drie dimensionaal zien wat de veranderingen zijn als gevolg van herstructurering van buurten als Vossenberg, Zonnekwartier en Heistraat. Zelfs kunt u een kijkje nemen in in aanbouw zijnde gebouwen, zoals het nieuwe wijkgebouw annex school, maar ook in diverse appartementen. Zeker de moeite waard.

Foto: Bedrijf Ramaer Mei 2005: Met het College op bedrijfsbezoek Elke maand gaan we als College op werkbezoek bij een Helmonds bedrijf of instelling. Ik vind dat altijd heel interessant en waardevol. Vaak besef je niet welke producten hun oorsprong vinden op Helmondse bodem. Vandaag zijn we bij Ramaer aan de Vossenbeemd geweest. Na de grote brand in 1998 is op deze plek het bedrijf volledig nieuw herbouwd. Hier worden printplaten in velerlei vormen en uitvoeringen gemaakt. Het zijn zware tijden op de wereldmarkt. Maar vol trots en enthousiasme worden we rondgeleid en zien we hoe men door uitgekiende productietechnieken de Chinese concurrentie vóór blijft. Indrukwekkend om te horen dat in een printplaat van 60 x 60 cm wel 20 kilometer (!!!) koperverbinding kan zitten....

Foto: Start bouw multifunctioneel centrum Brandevoort April 2005: Start bouw Multi Functioneel Centrum Brandevoort In het hart van Brandevoort, midden in de Veste, komt een gebouwencomplex met belangrijke voorzieningen voor de wijk: een basisschool, een peuterspeelzaal, een kinderdagverblijf, een sporthal en ... het nieuwe wijkgebouw. En dat alles voorzien van een grote parkeerkelder, en helemaal in de stijl van de Veste. Na lange voorbereidingen mocht ik vandaag, samen met schoolkinderen, het officiele startsein geven voor de bouw. In het diepste punt van de bouwput hebben we een kistje met klavertjes vier begraven. Dat moet geluk brengen voor zowel de anderhalf jaar durende bouw, als ook voor de vele aktiviteiten die daarna op deze plek gaan plaats vinden.

Start Cloosterparc April 2005: Waar eens de broeders woonden ...... Decennia lang was het klooster aan de Ruusbroeclaan in Helmond Noord de plek waar
broeders in een rustige en groene omgeving woonden en werkten. Maar enkele jaren geleden is het klooster met de achterliggende tuin verkocht. De Helmondse projectontwikkelaar Adriaans-van Bussel heeft een plan gemaakt voor de bouw van 90 appartementen. Woningcorporatie Woonzorg Nederland uit Amsterdam zal deze woningen gaan verhuren. Zij richten zich vooral op senioren. Die kunnen straks genieten van deze prachtige plek. Maar voor het zo ver is moeten eerst een aantal oude gebouwen worden gesloopt. En daar mocht ik bij helpen. Je kunt nu eenmaal geen omelet bakken zonder eieren te breken.

Wethouder Ruud van Heugten en gedeputeerde Janse de Jonge April 2005: Werkbezoek van gedeputeerde Janse de Jonge
"Als je als gemeente de steun van de provincie wilt, dan moet je er tenminste voor zorgen dat we in een vroeg stadium betrokken worden". Dat was een van de opmerkingen die gedeputeerde van verkeer en vervoer Eric Janse de Jonge (CDA) vandaag tijdens zijn werkbezoek in Helmond maakte. En dat hebben we meteen in praktijk gebracht, door hem o.a. onze plannen rond het Centraal Station te presenteren. Om het beeld compleet te maken hebben we in een rondrit door de stad enkele projecten en verkeersmaatregelen ter plaatse bekeken. Volgens de gedeputeerde is de samenwerking goed, en maakt de Helmondse aanpak indruk. Nu de (financiële) steun van de provincie nog.......

Foto: Bob de bouwer met de wethouders Jan van de Heuvel en Ruud van Heugten April 2005: Met Bob de Bouwer op de foto Zijn er straks nog genoeg vaklieden om bijvoorbeeld woningen zoals in Brandevoort te kunnen bouwen? Om kinderen al vroeg kennis te laten maken met techniek heeft de brandevoortse b.s. De Vendelier een uitgebreid lespakket cadeau gekregen. Deze zogenaamde Techniek Torens zijn een geschenk van de firma Bouwfonds, die in Brandevoort veel woningen en de winkels (start eind dit jaar) bouwen. Een staaltje van maatschappelijk ondernemen dat ik zeer kan waarderen. Samen met 2 kinderen en collega Jan v.d. Heuvel mocht ik de kasten met lesmateriaal officieel openen. En als beloning op de foto met Bob de Bouwer.

Foto: Logo Platform Helmondse Bewonersorganisaties April 2005: Platform Helmondse Bewonersorganisaties (PHB) op bezoek Het PHB heeft een brede achterban en daarom zijn zij een belangrijke spreekbuis van de Helmondse woonconsument. Vandaag heb ik met het PHB gesproken over actuele zaken zoals het nieuwe
woonruimte-verdeelsysteem voor sociale huurwoningen. Maar ook over het convenant met de Helmondse woningcorporaties, of er genoeg nieuwbouwmogelijkheden zijn, en wat de invloed van grondprijzen is op de huur. We hebben veel informatie kunnen uitwisselen en afgesproken dat enkele punten opvolging krijgen. Een goed gesprek dus.

Maart 2005: Voorbereiding voorjaars Foto: Bespreking voorjaarsnota nota hele klus
Elk jaar in maart trekken we ons als college van B&W enkele dagen terug om de voorjaarsnota voor te bereiden. In de voorjaarsnota worden de financiële hoofdlijnen en kaders voor de begroting van 2006 bepaald. Omdat er altijd meer wensen zijn dan geld, moeten er keuzes worden gemaakt. Dat maakt de voorjaarsnota dus erg belangrijk. Ook dit jaar zijn we er volgens mij weer in geslaagd om een goed afgewogen beleidspakket en een sluitend financieel plaatje te presenteren. In juni zal de gemeenteraad hierover besluiten.

Maart 2005: Viering hoogste punt Wijhuis-Brede School Foto: Hoogste punt Wijkhuis Brede School
Op deze druilerige vrijdagmiddag werd tijdens een korte bijeenkomst het bereiken van het hoogtste punt van de nieuwbouw van de Wijkhuis-Brede School gevierd. Behalve mijn collega-wethouder Kees Bethlehem (CDA) waren daarbij alle gebruikers aanwezig. Dat zijn de basisschool De Vuurvogel (nu nog Uilenburcht), de Vereniging Wijkbeheer, de Stichting Welzijn Helmond, en Kinderdagverblijf Up to Four. Dit markante gebouw (het kost wat, maar dan krijg je ook wat) vormt straks het sociaal maatschappelijk middelpunt van de vernieuwde Binnenstad-Oost. Behalve voor de school zal het onderdak bieden voor vele wijk-acitiviteiten.

Februari 2005: Hoofdwegenstructuur Van Heugten op een kruispunt van de Traverse
Vandaag heb ik o.a. een interview gegeven aan een journalist van Stadsmagazine. Het interview ging over de hoofdwegenstructuur en de gekozen oplossing voor de toekomstige verkeersproblematiek in Helmond. In plaats van veel nieuwe en dure wegen bouwen, hebben we als college van B&W nl. gekozen voor een verkeersmanagementsysteem. Dat betekent vooral slimmer en beter voorspelbaar met de huidige wegen omgaan. Want ondanks de groei van het verkeer moeten de daarmee samenhangende problemen op het gebied van bereikbaarheid en leefbaarheid in de hand worden gehouden. Lees hierover meer op de pagina Verkeer en vervoer.

Februari 2005: Belangrijke Nota's in gemeenteraad In de raadsvergadering spreek ik met de gemeenteraad over 2 belangrijke Notas, namenlijk de Nota Wonen en de Nota Grondbedrijf 2005. Belangrijkste punten bij het wonen zijn, het aantal woningen dat we de komende jaren willen (laten) bouwen, de verhouding huur-koop, het aantal appartementen, en woningen voor ouderen en zorg. Bij het grondbedrijf speelt de economische situatie een belangrijke rol. Om meer kostendekkend te werken zal een nieuwe afweging gemaakt over de prijs voor sociale kavels. Daarmee kan onder meer het tekort op de grondexploitatie voor het vervolg van Brandevoort worden teruggebracht.
De notas werden 1 maart unaniem (Grondbedrijf) of met grote meerderheid (Wonen) door de raad aangenomen.

Project Arberstraat Februari 2005: Bouw Huysdonck en De Burcht gestart Aan de Arbergstraat in Helmond-West is het officiële startsein gegeven voor de bouw van de projecten Huysdonck (47 huurappartementen) en De Burcht (7 huurwoningen).
Edwin Delsing, algemeen directeur van WoCom, en ik verrichtten daarvoor een officiële handeling. Samen hebben we een stukje van de betonvloer in de liftschacht van Huysdonck gestort, het laagste punt van de bouw. Met onze witte jassen en fel gekleurde helmen en handschoenen een komisch gezicht.

November 2004: Bouw Suytkade gestart
Start bouw Suytkade Het was aan mij de eer om, samen met de Brabantse gedeputeerde Paul Rüpp, de directie van de Van Wijnen Groep, Joost van Kimmenade en Cees van Bemmel, en de projectdirecteuren van Suytkade, Hein van Stiphout en Cor Steijn, de eerste paal te slaan. Deze symbolische eerste paal werd onder toeziend oog van vele belangstellenden en direct betrokkenen geslagen voor de bouw van de eerste 200 appartementen en een parkeergarage . Deze zullen begin 2006 worden opgeleverd. Wilt u meer weten van het plan Suytkade, bekijk dan de website van Suytkade.

Eerste steen nieuw bouwblok in Brandevoort November 2004: De Veste in Brandevoort verder uitgebouwd
Vandaag heb ik de eerste steen mogen leggen van wéér een nieuw bouwblok in De Veste, in Brandevoort. Er wordt veel gebouwd in Helmond, en er wordt met enige regelmaat een eerste steen gelegd. Maar dat betekent niet dat het moment van zon eerste steen legging niet bijzonder is. Integendeel. Het mooie ervan is, dat je er als het ware een klein stukje Helmondse geschiedenis mee vastlegd. Kom je na jaren nog eens terug bij zon gebouw, ligt daar nog altijd die eerste steen die dan weer herinneringen oproept. Met de bouw van deze 40 nieuwe woningen, waarvan 7 huurwoningen die via woningbouwvereniging Compaen worden verhuurd, wordt gestaag verder gebouwd aan het centrum van Brandevoort.